Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Orlům se vyplácí sázka na muže s trofejemi. Určitě poletí výše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Triumfy klubů ze špičky, zcela podle očekávání bez zásadního překvapení, nabídlo minulé kolo Premier League. A tak se Radoslav Kováč zaměřil v komentáři pro Sport.cz na Patricka Vieiru. Muže, s nímž se potkal na trávníku ještě jako hráč, a jehož před startem sezony angažovali Orli z Crystal Palace.

Foto: Sport.cz s využitím REUTERS/Phil Noble

Trenér Manchesteru United Ralf Rangnick a kouč Crystal Palace Patrick Vieira.

Článek

„Vyhrál mistrovství světa, mistrovství Evropy, Ligu mistrů, titul v Anglii i Itálii, pohárové soutěže v obou zemích. Je to fakt borec. Dvakrát jsme se potkali na trávníku. Prvně na podzim po mistrovství světa v Německu. Tehdy jsme se Spartakem Moskva přijeli do Milána k utkání Ligy mistrů s Interem. Domácí vyhráli 2:1. Na druhý vzájemný souboj došlo o čtyři roky později, když jsem hrál za West Ham. Vieira působil v Manchesteru City.

Když vedl v minulé sezoně Nice a narazili v rámci Evropské ligy na Slavii, byl jsem zvědavý, jak se jeho tým bude prezentovat. Ale vůbec se nepotkali s formou, dvakrát prohráli a nutno říct, že zaslouženě. Slavia v té době hrála v top formě a byla jasně lepší.

Když v létě podepsal do Crystal Palace, zaujalo mě to. Podepsal kontrakt na tři roky, což ukazuje, jak moc si od něj slibují. A současně jak klub po vstupu dalšího amerického investora spřádá plány k útoku na popředí soutěže.

Foto: John Sibley, Reuters

Trenér fotbalistů Crystal Palace Patrick Vieira.

Vstup do Premier League neměl vpravdě Vieira oslnivý. První tři kola nevyhráli, pak sice porazili Tottenham, aby následně čekali na výhru pět kol. Čtyřikrát však remizovali. A hlavně, hrají moc pěkný fotbal.

Crystal Palace se netají velkými ambicemi. V létě dobře doplnili tým. Získali dva stopery. Andersena, dánského reprezentanta, a Guehiho. Záda jim kryje Tomkins, s nímž jsem ještě hrál za West Ham. Navíc přivedli Gallaghera z Chelsea. A právě on dvěma trefami zařídil triumf nad Evertonem. Novou tváří je i Edouardo, jehož si fanoušci mohou pamatovat ze zápasů Celtiku proti Spartě. Nebo záložník Hughes.

Vieira se drží rozestavení čtyři tři tři. Projev týmu je hodně fotbalový. Pořád presují, sami naopak rozehrávají od brankáře. Je vidět, že ta hra není na náhodu. A výsledky určitě přijdou. Mají kvalitní kádr. A Vieira je hodně progresivní trenér.

Potvrzuje trend nástupu zahraničních trenérů v Premier League. A zejména jejich mimořádné úspěšnosti. Vždyť v první pětce klubů aktuálního pořadí má pouze West Ham trenéra z Ostrovů (Moyese). A když se tahle statistika rozšíří na prvních deset, přiřadíme pouze Leicester, který vede Rodgers. Pak ještě Burnley, Brighton, Newcastle, Norwich a Aston Villa mají kouče, kteří nejsou z kontinentální Evropy.

Hned dvanáct klubů Premier League má zahraniční trenéry. Tuchel vede Chelsea, Rangnick je v Manchesteru United, Arteta v Arsenalu, Hasenhuttl v Southamptonu, Bielsa v Leedsu, Klopp v Liverpoolu, Guardiola v Manchesteru City, Lage ve Wolverhamptonu, Vieira v Crystal Palace, Ranieri ve Watfordu, Frank v Brentfordu, Conte v Tottenhamu a Benítez v Evertonu.

Dlouho se totiž prosazovala teorie, že uspět mohou jenom angličtí trenéři. Ti se drželi tradiční anglické školy. A protože v rámci Premier League byli úspěšní, vedení klubů se té cesty nechtělo pouštět. Ovšem v Evropě kluby strádaly. Když pak jejich majitelé viděli, že se zahraničními trenéry se dostavuje úspěch doma i za kanálem La Manche, otočili.

Dnes už je jenom Burnley nositelem anglického stylu fotbalu. Nemá moc dobrou rozehrávku, hrají hodně jednoduše. Ale i proto, že přesně na takový styl skládají tým. A protože mají super typologii, jsou relativně úspěšní. Rozhodně z hlediska účasti v Premier League. Ale ostatní vsadili na evropské mladší trenéry. Tuchel, Guardiola, Klopp či Arteta ukazuji, jak jsou kvalitní. A klubům se jejich důvěra vrací."

Radoslav Kováč

Radoslav Kováč je bývalý fotbalový reprezentant, který působil v Sigmě Olomouc, Spartě Praha, Spartaku Moskva, West Hamu United, Basileji a Liberci. Vyhrál ligu v Česku a ve Švýcarsku, kde navíc slavil triumf v pohárové soutěži. Hrál na mistrovství světa i Evropy, s reprezentací do 21 let vyhrál mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: