Hlavní obsah

Magnet na celebrity. Hollywoodský komik vstupuje do anglického fotbalu, hned bude mít nervy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proslavily ho komedie Noc v Roxburry, Ledově ostří nebo Bratři z donucení. Od roku 2015 hvězda s jeho jménem zdobí i hollywoodský chodník slávy. Nyní Will Ferrell může udělat díru do fotbalového světa. Známý komik kupuje podíl v anglickém týmu Leeds United.

Foto: Profimedia.cz

Slavný herec Will Ferrell je velký sportovní fanoušek.

Článek

Možná vás to překvapí, ale Leeds je magnetem na celebrity. Ferrell se připojil do podnikatelské skupiny 49ers Enterprises, která vlastní klub aktuálně hrající ve druhé anglické lize.

V ní už figurují další slavný herec Russell Crowe, legendární plavec a olympijský multišampion Micheal Phelps nebo golfisté Jordan Spieth a Justin Thomas.

Podle BBC bude Ferrellovi patřit menšinový podíl a na chod klubu nebude mít přímý vliv. Přesné cifry u transakce média nespecifikují, Ferrellův vstup do Leedsu ale může být slušnou injekcí. The Guardian odhaduje jeho jmění na necelé čtyři miliardy korun.

Sám herec je velkým sportovním fanouškem, před pár dny ho fotografové zachytili, jak vášnivě fandí. Ferrel bušil do plexiskla v Los Angeles při 1. kole Stanley Cupu NHL. Také už je spoluvlastníkem fotbalového klubu ze stejného města hrajícího stále populárnější MLS.

Nyní se Ferrell zařazuje do zástupu známých osobností investujících do anglického fotbalu. Před pár lety majetkově vstoupil do West Hamu jeden z nejbohatších Čechů a majitel Sparty Daniel Křetínský. Na špičkové značky z Premier League dosáhnou jen nejvlivnější a nejbohatší, mančafty z nižších soutěžích jsou dostupnější i pro „obyčejné miliardáře a milionáře“.

Například nedávno přes investorskou skupinu vlastnil menší podíl v anglickém Plymouthu i Ondřej Palát, vítěz Stanley Cupu a účastník blížícího se hokejového šampionátu v Praze.

„Když se řekne třetí anglická liga, moc Čechů nechápe, co to znamená,“ líčil předloni pro iDNES.cz. „Já byl docela skeptický, ale jak to slyšel spoluhráč z Tampy Victor Hedman, hned vykládal: To je neskutečná šance, jak se dostat do anglického fotbalu. Nebuď blbý a pojďme to vzít.“

V jednom z dalších rozhovorů Palát už zmiňoval, že podíl už odprodal. Nicméně jeho majetkový vstup jen dokazoval, že americké investorské skupiny dlouhodobě zajímá ostrovní fotbal.

Mezi ně se řadí i herc Ryan Reynolds a Rob McElhenney, kteří patří mezi spoluvlastníky Wrexhamu, který se aktuálně raduje z postupu do třetí nejvyšší anglické soutěže.

Právě Wrexham na pozvání slavných kolegů z branže Ferrell loni navštívil. „Nemám tady žádné úmysly. Baví mě ale sledované dějové linky. Jsou tady vážně dobré soutěže,“ vykládal pro Sky Sports.

Zřejmě tou dobou vzplanula jeho vášeň k anglickému fotbalu. Ferrell vyrazil i na utkání Manchesteru City, kde se spřátelil se záložníkem Jackem Grealishem. „Bylo skvělé poznat nového britského kamaráda,“ líčil Ferrell a trochu rozverně přibližoval, o čem se s odchovancem Aston Villy bavil.

Grealish mu nadhodil, zda by americký komik nekoupil městského rivala. „Řekl mi, ať koupím Birmingham City a zařídím mu sestup do třetí ligy,“ vtipkoval tehdy Ferrell. Mimochodem, mezi spolumajitele Birminghamu se řadí zase někdejší superstar NFL Tom Brady.

Ale zpět k Ferrellovi. Stačil rok a doopravdy se zařadil do vlastnických struktur jiného anglického klubu. Investor a sportovní nadšenec Ferrell hned musí mít nervy.

Leeds United si mohl o víkendu souhrou okolností zajistit přímý postup do Premier League. Druhé postupové místo z Championship mezi elitu mu ale definitivně vyfoukl Ipswich Town s českým gólmanem Václavem Hladkým.

Leeds nyní vyhlíží čtyřčlenné play off třetího až šestého týmu, z něj do Premier League postoupí jen jeden mančaft. Pokud by se radoval Leeds s celebritami v zádech, přitáhlo by to jistě pozornost i publika, které se jinak moc o fotbal nezajímá.

A Ferrellovi by se investice hned začala rentovat.

Související témata:
Will Ferrell