Hlavní obsah

Senzace na druhou! Křetínský má následovníka, česká hvězda NHL kupuje anglický klub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když se loni v listopadu stal miliardář a majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský spoluvlastníkem fotbalového West Hamu (se společností 1890s holdings odkoupil 27 procent akcií), vzbudilo to v Česku velkou pozornost. Nyní však přichází z britských Ostrovů zpráva, která je senzací na druhou. Do majetnické struktury třetiligového Plymouthu vstoupil Ondřej Palát! Ano, čtete dobře, jeden z nejlepších českých hokejistů posledních let a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay.

Foto: Profimedia.cz

Ondřej Palát (vpravo) s Victorem Hedmanem. Dnes již bývalí spoluhráči hokejové Tampy Bay, nově ale spoluvlastníci fotbalového Plymouthu.

Článek

Spolu s Palátem do tradičního anglického klubu, který byl založen už v roce 1886, vstoupil jako majitel i švédský hokejový obránce Victor Hedman, hvězda Lightning.

Oba jsou jedněmi ze spoluvlastníků americké investiční společnosti Argyle Green LLC, která nyní koupila 20procentní podíl ve fotbalovém klubu. Zaplatila za to čtyři miliony liber (téměř 120 milionů korun).

„Vstup do fotbalového klubu v Plymouthu je samozřejmě rozhodnutím celé naší investiční skupiny, jako velký fotbalový fanda z toho nicméně mám velkou radost. Vnímám tento krok jako dobrou příležitost, možnost vstoupit do klubu v Anglii se neotvírá každý den," uvedl Palát exkluzivně pro Sport.cz.

Foto: @NJDevils, Twitter

Byť jde zatím jen o koláž vytvořenou organizací Devils, takhle to bude slušet Ondřeji Palátovi v dresu New Jersey.

Samotná jednání trvala přes půl roku. „Absolvovali jsme množství online meetingů a byl jsem nadšený z osobního přístupu majitelů i manažerů klubu. Oni zase oceňovali naše sportovní cítění a úspěchy, kterých jsme s Victorem na hokejovém ledě dosáhli," prozradil 31letý křídelní útočník.

„Není to masivní investice, ale stoprocentně to bude zajímavé. Já osobně se na žádných strategických rozhodnutích samozřejmě podílet nebudu, zcela mi postačí role fanouška. Určitě se příležitostně na fotbalový duel do Anglie vypravím," má jasno Palát.

„Celý život jsem fotbalovým fanouškem a jsem nadšený, že jsem se k Plymouthu připojil jako investor a fanoušek," citují oficiální stránky Hedmana, který s Palátem posledních deset let válel za Tampu.

Nyní se ale jejich hokejové cesty rozešly, neboť frýdecko-místecký odchovanec podepsal pětiletou smlouvu celkem na 30 milionů dolarů s New Jersey. Hedman má u Blesků kontrakt ještě na tři sezony, v každé z nich si přijde na téměř 8 milionů dolarů.

Poutníci, jak se Plymouthu přezdívá, hráli nejvýše na začátku tohoto tisíciletí druhou nejvyšší anglickou soutěž (Championship). Před rokem postoupili do League One (3. liga) a jako nováček v ní obsadili slušné sedmé místo. Do aktuální sezony vstoupili v sobotu, když doma porazili Barnsley 1:0.

Foto: Český hokej

Ondřej Palát.

„To, co Simon Hallet (předseda klubu) se svým týmem v Plymouthu budují, mi připomíná to, co jsme vytvořili v Tampě. Splnil se mi sen, že můžu být součástí dvou organizací, které zaměřily pozornost na dosažení úspěchu na nejvyšší úrovni a jeho udržení v nadcházejících letech," prohlásil Hedman, velký fanoušek Manchesteru United. Dokonce tak velký, že svému synovi dal jméno Rio po někdejším obránci Rudých Ďáblů Ferdinandovi.

Reklama