Hlavní obsah

Naštvaní fanoušci Liverpoolu blokovali autobus s hráči, protestovali proti Super lize

Leeds/Praha

Oznámení majitelů velkoklubů o založení Super ligy vyvolává bouři napříč celou fotbalovou Evropou. Záměr se nesetkal s pochopením ani u fanoušků celků, které by v příštím roce měly novou soutěž hrát a být stálými členy vybrané smetánky. Razantní nevoli už stihli vyjádřit příznivci Liverpoolu. Ti se před pondělní dohrávkou 32. kola Premier League shromáždili před stadionem Leedsu společně s fandy domácího týmu. Docházelo pak i k vypjatým situacím. Jako když na místo dorazil autobus hráčů Reds a protestující se ho pokoušeli blokovat. Trenér Klopp později vyzýval k uklidnění emocí, sám ale přiznal, že se mu oznámený projekt ligy „superbohatých“ klubů nezamlouvá.

Foto: Zac Goodwin, ČTK/AP

Fotbaloví fanoušci ae srocují před stadionem Leedsu a protestují proti založení Super ligy.

Článek

Dvanáct fotbalových velkoklubů z Anglie, Španělska a Itálie oznámilo založení nezávislé a uzavřené superligy. Proti je UEFA, FIFA, fotbalové svazy, trenéři, samotní hráči, jimž hrozí vyřazení ze soutěží včetně těch mezinárodních, a v neposlední řadě fanoušci, a to včetně těch, jejichž milované kluby jsou v projektu přímo zapojeni.

Před hřištěm v Leedsu proto byly v pondělí vidět transparenty jako „RIP fotbal" nebo „fanoušci jsou víc než peníze". Protestující příznivci Reds se dokonce snažili autobus s hráči svého celku blokovat a zasahovat musela pořadatelská služba stadionu Elland Road.

Foto: Lee Smith, Reuters

Během protestů se objevilo mnoho transparentů proti založení Super ligy, jeden z nich mířil na majitele Liverpoolu finanční skupinu Fenway Sports Group.

Zchladit horké hlavy se po remízovém utkání s Leedsem (1:1) snažil i kouč Liverpoolu Jürgen Klopp, který vyzýval ke zklidnění vášní. On sám se proti založení Super ligy vyslovil už v roce 2019 a v pondělí zopakoval, že na jeho názoru na ligu „vyvolených" se nic nezměnilo.

„Je to složitě, lidé s tím nejsou spokojení, rozumím tomu. Ale abych byl upřímný, nemám k tomu moc co říct. Já ani hráči jsme nebyli zapojeni do žádných procesů týkajících se plánů na novou Super ligu. Ani jsme o tom nevěděli. Musíme počkat, jak se celá situaci vyvine," nechal se slyšet německý kouč na pozápasové tiskové konferenci.

Založení Super ligy oznámilo 12 evropských velkoklubů z Itálie, Španělska a Anglie. Německé ani francouzské kluby se k projektu nepřipojily. Proti se postavila FIFA i UEFA, která pohrozila přísnými tresty.

Mezi dvanáct zakládajících klubů superligy patří Manchester United, Juventus Turín a Real Madrid, jehož prezident Florentino Pérez se také stal prvním předsedou Super ligy. Dalšími členy soutěže jsou Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Barcelona, Atlético Madrid, AC Milán a Inter Milán.

Projekt bude financovat banka JPMorgan a členové soutěže, která by měla mít 15 základních členů a v každé sezoně pak pět kvalifikovaných celků, by měli mít k dispozici fond ve výši 3,5 miliardy eur (90,7 miliardy korun).

Reklama

Související témata: