Hlavní obsah

Nejnižší držení míče, City přesto slaví. A Haaland opět pálí ostrými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro Pepa Guardiolu nezvyklé, k vítězství to ale stačilo. Manchester City zdolal ve středečním šlágru anglické Premier League Arsenal s pouhými 36 procenty držení míče. Podle statistiků jde o nejmenší číslo za dobu Guardiolova působení v profesionálním fotbale.

Foto: Reuters

Útočník Manchesteru City Erling Haaland oslavuje gól do sítě Arsenalu.

Článek

V Barceloně, Bayernu Mnichov i Manchesteru City se hra pod Guardiolou často zakládala na nadprůměrném držení míče a velkém množství přihrávek. Jenže tuto taktiku už mnoho soupeřů prokouklo, dokáže se na ni připravit, a proto španělský kouč v posledních měsících sahá dle potřeby ke změnám.

Ve středu na půdě Arsenalu měli Citizens balon na kopačkách 36 procentech času, ale co je hlavní, dokázali zvítězit 3:1 a vyhoupli se na první místo tabulky právě před svého soka.

„V prvním poločase byl Arsenal mnohem lepší. Nebyli jsme dostatečně intenzivní. Ve druhém části jsme zvýšili agresivitu a byli daleko lepší," pochvaloval si Guardiola.

Hodně se změnilo příchodem norského kanonýra Erlinga Haalanda, jenž od svého přestupu do Anglie v létě 2022 vstřelil už 26 ligových branek. Ve středu se poprvé prosadil proti týmu z „velké šestky", když střelou na zadní tyč pečetil konečný triumf.

„Erling nám opravdu pomáhá, byl důležitý při dlouhých míčích. Když soupeř hraje systémem muž proti muži, musíte využít zbraň, kterou v Erlingovi máme," chválil trenér svůj klenot a naznačil zmíněnou změnu herního stylu. Sám Haaland se prosadil po třízápasovém půstu. „Už je to 20 minut, co jsem naposledy dal gól," odpovídal s nadsázkou na dotaz, zda se jeho forma z první poloviny sezony trochu nevytratila.

Boj o titul v Premier League je tak daleko více zamotaný. City vedou o skóre, druhý Arsenal má však o zápas méně. Třetí Manchester United pak ztrácí pět bodů.

„Pokud Gunners vyhrají daný zápas, jsou zase v čele. Bude se rozhodovat v posledních osmi nebo deseti duelech. Zbývá nám jich ještě patnáct, navíc se blíží Liga mistrů a další evropské poháry. Bude hodně utkání a hráče čeká únavné období," vyhlíží Guardiola další týdny.

Manchester City vstupuje do osmifinále Ligy mistrů proti německému Lipsku ve středu, Arsenal bojuje v Evropské lize a je nasazený až do osmifinále, takže se ho první kolo vyřazovací fáze netýká. Nejvíce nabitý program pak mají United. Ti bojují v domácí i Evropské lize, jsou ve hře v rámci FA Cupu a čeká je i finále Ligového poháru s Newcastlem.

Kdo podle vás získá titul v Anglii?
Arsenal
27,7 %
Manchester City
65,2 %
Manchester United
5,7 %
někdo jiný
1,4 %
Celkem hlasovalo 788 čtenářů.

Reklama