Hlavní obsah

Další žert? Druhý nejbohatší muž světa zvažuje koupi Manchesteru United

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že opakovaný vtip přestává být vtipem, proto jsou fanoušci Manchesteru United jako na trní. Od listopadu minulého roku je klub na prodej. U příznivců Rudých ďáblů nepopulární rodina Glazerů, která klub vlastní od roku 2005, doufá, že za něj dostane údajně 6 miliard liber, v přepočtu zhruba 162 miliard korun. Mezi zájemci by se měl pohybovat mimo jiné i druhý nejbohatší muž planety, vlastník automobilky Tesla a sociální sítě Twitter Elon Musk.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Jednomu z největších fotbalových klubů se v minulé sezoně nedařilo. Poprvé po třech letech se nekvalifikoval do Ligy mistrů, v Premier League obsadil až šestou příčku, v Anglickém poháru skončil ve čtvrtém kole. Tým z Old Trafford se musel také vypořádat s rozruchem kolem své největší hvězdy Cristiana Ronalda, která klub chtěla opustit, což se nakonec stalo až v listopadu minulého roku.

Každopádně už v srpnu po porážkách s Brightonem a Brentfordem se na twitterovém účtu Elona Muska, tehdy nejbohatšího muže planety, objevila zpráva, že klub kupuje. To u mnohých fanoušků vzbudilo naději na lepší zítřky. Dosavadní vlastníci jsou totiž mnohým několik let trnem v oku a fanoušci proti rodině Glazerů opakovaně protestovali.

Tehdy se však ze strany Muska jednalo o hloupý žert. Uvedl však, že pokud někdy koupí nějaký sportovní tým, budou to právě United, kterým fandí už od dětství. Po půl roce se o spojení Muska a Rudých ďáblů hovoří znovu, tentokrát vážněji.

Aktuálně druhý nejbohatší muž světa s odhadovaným jměním 154 miliard liber, v přepočtu zhruba 4 bilionů korun, prý sleduje situaci na trhu a pokud je to pravda, do pátku 17. února musí předložit nabídku.

Mezi zájemci figuruje nejbohatší muž Velké Británie Sir Jim Ratcliffe, katarský emír, který aktuálně vlastní PSG či firmy ze Spojených států a Saúdské Arábie. Pro Muska by požadovaná částka okolo 162 miliard korun (skutečná hodnota klubu je o něco nižší) byla ale zřejmě nejmenším problémem. V říjnu 2022 totiž koupil Twitter za 38 miliard liber, v přepočtu přes jeden bilion korun.

Před možnou koupí United Muskem však varoval bývalý majitel Crystal Palace Simon Jordan. Musk se prý jen snaží posílit svůj vliv. „Buďte opatrní s Elonem Muskem, i když si myslím, že je to skvělý muž, jde mu o vliv," řekl Jordan s tím, že to právě Musk potvrdil koupí sociální sítě.

Reklama