Hlavní obsah

Průkopnice s rychlým kariérním růstem. Kdo je první ženská hlavní sudí v Premier League?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota 23. prosince 2023 se bez ohledu na výsledky vánočních duelů navždy zapíše do historie fotbalové Premier League. Duel Fulhamu s Burnley (16:00) totiž dostala na starosti jako hlavní sudí 40letá Rebecca Welchová, jako první žena vůbec. „Významný moment, který je důkazem toho, že jdeme správnou cestou,“ prohlásil Howard Webb, bývalý sudí a v současnosti technický ředitel rozhodčích v profesionálních anglických soutěžích.

Foto: Profimedia.cz

Rozhodčí Rebecca Welchová si odbyde premiéru v Premier League.

Článek

Welchové není cizí být první. Welchová v březnu 2021 jako první žena získala delegaci k utkání v některé z anglických mužských profesionálních soutěží, konkrétně pro duel čtvrté nejvyšší soutěže mezi Harrogate a Port Vale. Jako první žena rozhodovala zápas druhé ligy a minulý měsíc byla jako první žena delegována na utkání Premier League.

Při vítězství Manchesteru United na Fulhamu 1:0 plnila roli čtvrté sudí. V sobotu se na Craven Cottage vrátí, teď už jako člověk, na něhož bude upřena hlavní pozornost nejen celého stadionu, ale celé Anglie.

„Je to velký milník,“ řekl před střetnutím kouč Burnley Vincent Kompany s tím, že si nemyslí, že by se jeho hráči chovali k Welchové nějak jinak než obvykle. Jen připomeňme, že v Anglii se od nové sezony daleko přísněji trestají verbální útoky a emoční výlevy směrem k arbitrům.

Ale zpět k Welchové, které se dostalo podpory i jinde. „Vynikající a vítané rozhodnutí. Doufejme, že v budoucnu bude ženských rozhodčích více,“ prohlásil trenér Manchesteru City Pep Guardiola. „Skvělý okamžik pro náš fotbal,“ pravil manažer Newcastlu Eddie Howe, Roy Hodgson z Crystal Palace pak použil označení „průkopnice“.

„To, co ženský fotbal dokázal, a rozmanitost, kterou máme, je neuvěřitelně pozitivní. Je to něco, co bylo potřeba,“ má jasno trenér Arsenalu Mikel Arteta.

Welchová, bývalá amatérská fotbalistka, začala pískat v roce 2010, kdy pracovala jako administrátorka v národní zdravotnické službě NHS. Až v roce 2019 se začala povolání fotbalové sudí věnovat na plný úvazek. Má tedy za sebou opravdu rychlý kariérní vzestup včetně výcviku v rámci severovýchodního rozhodcovského kurzu Fotbalové asociace.

Prošla si univerzitními zápasy, nižšími soutěžemi, ženskou Super League. Odpískala dvě finále ženského FA Cupu i střetnutí v rámci mužského poháru. Řídila tři utkání na posledním MS žen, neminula ji ani ženská Ligy mistrů.

Welchová ale rozhodně není jedinou ženou, která se prosadila v mužském fotbale, ať už ve Velké Británii, nebo jinde po světě. Po celém světě působí v mužských soutěžích více než 200 rozhodčích a asistentek. Na loňském MS v Kataru bylo delegováno hned šest žen, duel ve skupině E mezi Kostarikou a Německem řídila jako hlavní Francouzska Stéphanie Frappartová, asistovaly jí na pomezí Neuza Backová z Brazílie a Karen Medinová z Mexika.

Jmenování Welchové je podle webu The Guardian příkladem snahy Premier League o diverzifikaci sudích. Na Boxing Day, v úterý 26. prosince, se Sam Allison stane po Uriahu Renniem prvním rozhodčím černé pleti v Premier League po dlouhých 15 letech. Odřídí zápas Sheffieldu s Lutonem.

Welchová i Allison jsou součástí plánu PGMOL na rozvoj elitních rozhodčích v profesionálních anglických soutěžích.

Reklama