Hlavní obsah

S homosexuálem ve sprše nebudeme. Z kabiny West Hamu unikla alarmující informace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se většina fotbalových klubů ve vyspělých ligách navenek zaklíná prohlášeními o toleranci a respektu, v zákulisí, kam fanoušci a televizní kamery nevidí, je nejspíš ledacos jinak, než se deklaruje. Jak může v kabině týmu v jedné z nejlepších soutěží světa narazit osvěta o toleranci k různé sexuální orientaci a inkluzi, prozradil bývalý hvězdný fotbalista Patrice Evra.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý francouzský reprezentant Patrice Evra (vpravo) v objetí s Cristianem Ronaldem.

Článek

Vítěz Ligy mistrů ověnčený mistrovskými tituly z Anglie a Itálie si v této souvislosti vybavil zkušenost z krátkého působení ve West Hamu na sklonku kariéry.

„Je to tak, že prostě jako fotbalista nemůžete oficiálně být gay, protože lidé by se zbláznili," rozpovídal se o ožehavém tématu francouzský vicemistr světa v podcastu Mid Point.

„Dám příklad. Když jsem hrál za West Ham, přišel někdo z Anglické federace (FA) a říkal nám, že musíme všechny akceptovat. A hned několik hráčů na to: 'Ne, jestli je někdo v týmu gay, musí okamžitě odejít. S někým takovým se nebudeme sprchovat'," vybavil si Evra historku z roku 2018.

„Načež jsem se postavil a řekl: 'Držte huby. Uvědomujete si, co říkáte? '. Pořád to není tak, že akceptujeme všechny bez rozdílu. Ve fotbale nejsou lidé natolik otevření, což je škoda," pokračoval úspěšný francouzský reprezentant.

Sám už dříve prozradil, že během kariéry hrál s homosexuálními hráči, kteří se však se svojí orientací svěřili jen jemu. Odmítli ji deklarovat veřejně.

„I já jsem je ale nabádal, když za mnou přišli, ať jsou opatrní. Protože když to o sobě řeknou nahlas, reakce spoluhráčů bude nejspíš negativní. Ale ujišťoval jsem je, že pokud to učiní, tak se za ně v kabině postavím a ochráním je, protože jsem tam měl respekt," dodal.

Po Evrových slovech se anglická média snažila ve West Hamu zjistit o zmiňovaném incidentu více, ale v klubu o něm prý povědomí nemají.

Reklama