Hlavní obsah

Sedm dekád vyčkávání versus léčba ten Hagem. Anglie vyhlíží finále čekatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motivaci ovládnout anglický Ligový pohár, známý také jako Carabao Cup, mají oba týmy obrovskou. Fotbalisté Newcastlu mohou utnout období bez zisku velké trofeje trvající téměř 70 let. Čekání Manchesteru United je o poznání kratší, pro nového kouče Erika ten Haga ale může jít po děsivém startu sezony o malý zázrak.

Foto: Reuters

Anthony Martial z Manchesteru United slaví gól v semifinále Carabao Cupu proti Nottinghamu Forest.

Článek

„Je samozřejmě dobré dostat se do finále, ale o to teď nejde. Chceme vyhrát. Bude to však těžké, máme skvělého soupeře," řekl ten Hag po středečním postupu přes Nottingham Forest.

Nizozemský kouč usedl na lavičku Rudých ďáblů před aktuální sezonou. Prožil hrůzostrašný start do Premier League, když po prohrách s Brightonem a Brentfordem viděl na kontě svého týmu nula bodů, skóre 1:6 a kousal poslední místo v tabulce. Jenže United zvládli kauzu kolem Cristiana Ronalda a jejich výkony mají vzestupnou tendenci.

Triumf v poháru tak pro ně může být po úvodních problémech malým zázrakem. Slavný gigant navíc čeká na velkou trofej od roku 2017, kdy ve finále stejné soutěže porazil 3:2 Southampton.

V absolutně jiné pozici jsou hráči Newcastlu. Tradiční anglický celek těží od podzimu 2021 z peněž saúdskoarabských investorů a peníze jsou znát. V Premier League je Newcastle v elitní čtveřici zaručující pozice v Lize mistrů a ve finále Carabao Cupu na konci února může dojít k přepsání klubové historie. Pokud nepočítáme již zaniknutý Pohár Intertoto a Veletržní pohár, tak poslední velkou trofejí je pro Straky ta z FA Cupu v sezoně 1954/1955.

„Dostat se do finále je skvělá věc a chci, aby to hráči cítili stejně. Ale to teď musí počkat, v popředí našich myslí je ligové utkání s West Hamem. Vnímáme minulost klubu a jsme hrdí na to, co se zde dělo dříve. Ale také chceme vytvořit novou historii pro sebe a jsme odhodlaní uspět," hlásí trenér Eddie Howe. Newcastle si zahraje finále Ligového poháru poprvé od roku 1976 a o velkou trofej poprvé od roku 1999, kdy ve finále FA Cupu padl právě s United.

Roli v klíčovém duelu, jenž se uskuteční 26. února tradičně v londýnském Wembley, může hrát nabitý program. Zatímco Newcastle nastoupí do té doby pouze do tří utkání, Manchester čeká rovnou jednou taková porce včetně dvojzápasu s Barcelonou v rámci play-off Evropské ligy. Odveta je navíc naplánována pouhé tři dny před zmíněným finále.

„Situace jsme si samozřejmě vědomi, ale už jsem podobný program zvládl s Ajaxem. Newcastle má výhodu, ale je to o přístupu a mentalitě," má jasno ten Hag.

Legenda Rudých ďáblů Roy Keane podotýká, že případné výmluvy nejsou na místě. „Nedejte na ty nesmysly, které lidé říkají o mnoha zápasech. Máte skvělý tým, hrajete za Manchester United a očekává se, že budete bojovat o trofeje ve velkých zápasech. Nabitý program a hraní uprostřed týdne znamená, že jste úspěšní," prohlásil. „V United jste proto, abyste soutěžili a vyhrávali trofeje, prostě se s tím smiřte," zdůraznil Keane.

Reklama