Hlavní obsah

Trapné, hodnotí legenda výkony Chelsea. Problémy se kupí v kádru i na přestupovém trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dobou hledají v Chelsea pozitiva jen těžko. Slavný londýnský klub se nachází ve výsledkové i herní krizi, fanoušci jsou rozhněvaní a další problémy se začínají množit. Například očekávaný přestup záložníka a čerstvého mistra světa Enza Fernándeze komplikuje platební neschopnost. A fotbalové legendy nešetří kritikou.

Foto: Reuters

Hráči Chelsea Kai Kavertz (číslo 29) a Conor Gallagher těžce nesou další inkasovaný gól v utkání FA Cupu s Manchesterem City.

Článek

„Z pohledu Chelsea je takový výkon nepřijatelný. Nemají energii, charakter a všechno tomu podobné. Je mi jedno, kolik počítají zraněných, pořád mohou hrát a odvést stoprocentní výkon. Ale oni nedělají ani to, celé je to trapné," nebere si servítky historicky nejlepší střelec Premier League Alan Shearer po nedělní porážce Chelsea v FA Cupu 0:4 s Manchesterem City. „Nikdy jsem neviděl Chelsea tak nízko. Hráči nemají vůli, odvahu bojovat ani hrdost," rozčilovala se pro ESPN bývalá opora klubu Frank Leboeuf.

The Blues už vypadli z obou anglických pohárů, v lize jsou aktuálně desátí a na místa zaručující Ligu mistrů ztrácí deset bodů. Z posledních osmi soutěžních duelů prohráli hned šestkrát, vina se samozřejmě valí i na trenéra Grahama Pottera. Fanoušci v neděli dokonce vyvolávali jméno jeho v září odvolaného a populárního předchůdce Thomase Tuchela.

„Když se proti vám obrátí fanoušci, máte velké problémy. Potter věděl, do čeho jde. Je pod velkým tlakem, šatna je plná osobností. Jenže to nevypadá, že by hráči za Pottera bojovali. Nezdá se, že by měli nějaký plán nebo strukturu," zdůrazňuje expert BBC a bývalý záložník West Hamu Nigel Reo-Coker.

Pohárový debakl je pro šestinásobného vítěze domácí soutěže jen pokračováním bídného období. Sám Potter uznává, že situace není dobrá, nehledá výmluvy. Snad jen opakovaně připomíná rozsáhlou marodku, na které je klidně pět až šest členů základní sestavy.

Chelsea trápí mimo jiné koncovka. Hlavním hroťákem v kádru je Pierre-Emerick Aubameyang. Toho Potter ve čtvrtečním ligovém klání se City poslal na hřiště v 5. minutě za zraněného Raheema Sterlinga, v 68. minutě však gabonského reprezentanta opět stáhl.

„Potřeboval si odpočinout, také cítil bolest v zádech," vysvětloval trenér, proč svého útočníka nechal v dalším duelu úplně mimo sestavu. Jenže Aubameyang od svého letního příchodu nezáří, naposledy se trefil v polovině října v Lize mistrů proti AC Milán.

„Prostě si myslím, že někdy dostanete do týmu hráče, kdy je vám lépe bez něj. Je to podobné tomu, co se stalo s Cristianem Ronaldem v Manchesteru United. Už před sezonou jsem říkal, že Chelsea měla Aubameyanga pustit, protože všechno naruší. To není neúcta k tomu, jaký je jako hráč, jde jen o jeho osobnost," hlásí někdejší kouč Crystal Palace nebo Queens Park Rangers Neil Warnock.

Chelsea ale možná paradoxně posílila v obraně, když z Monaka dorazil Francouz Benoit Badiashile. Hlavním přestupovým cílem The Blues pak má být argentinský středopolař Enzo Fernández z lisabonské Benfiky. Portugalci logicky o svůj klenot nechtějí přijít a požadují minimálně výkupní klauzuli 120 milionů eur. Chelsea údajně smlouvá, nabízí daleko méně nebo navrhuje rozložení do tří splátek.

„Je to neuctivé vůči nám všem, nemohu něco takového přijmout. Zbláznili hráče a pak předstírali, že mohou klauzuli zaplatit. Později chtějí vyjednávat. Tohle není cesta, jak docílit dobrých vztahů," vzkázal do Londýna trenér Benfiky Roger Schmidt.

Samotného Fernándeze neochota ustoupit naštvala natolik, že nepřišel na trénink a byl chvíli mimo kádr. Sám by totiž modrý dres rád co nejdříve oblékal. Teď už je ale zpět v kádru svého současného zaměstnavatele a vyčkává, jak vše dopadne. Když ostatní kluby, například Liverpool, vidí, jak si Chelsea počíná na trávníku i v zákulisí, začínají zkoumat své finanční možnosti. Cesta 21letého mladí tak na Stamford Bridge vést nemusí.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Francouz Kylian Mbappé (vpravo) a Argentinec Enzo Fernandez.

Reklama