Hlavní obsah

Trapné výkony, nejhorší přestup United v historii. Brazilec za miliardy tápe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když už za někoho zaplatíte 95 milionů eur (2,34 milardy korun) očekáváte zatraceně velké věci. Investice Manchesteru United do křídelníka Antonyho, za něhož v srpnu 2022 vysolili Rudí ďáblové balík o této výši Ajaxu Amsterdam, se ale zatím hrubě nevyplácí. 23letý Brazilec si dokonce od některých vysloužil titul vůbec nejhorší posily United.

Foto: Lee Smith, Reuters

Fotbalista Manchesteru United Antony.

Článek

„Další beznadějný a trapný výkon, kterým si upevnil reputaci jednoho z nejhorších nákupů v historii klubu. Možná toho vůbec nejhoršího. Než byl počátkem druhé půle vystřídán, neudělal vůbec nic.“ To je hodnocení, které si Antony vysloužil od portálu The Sun během čtyřiapadesáti minut na hřišti při poslední porážce s Nottinghamem (1:2). V desetistupňovém známkování navíc dostal nulu.

Ano, vážně. Nejde o výmysl. Nulu. Hodně kruté. Ale když coby pravé křídlo a druhá nejdražší posila v historii United nastoupíte v sezoně celkem ke 21 zápasům (z toho patnáctkrát v základu) bez jediného gólu či asistence, není divu, že s vámi už i novináři ztrácejí trpělivost. A nejen oni.

Nejdražší posily Manchesteru United

HráčRokOdkudČástka v milionech eur
1. Paul Pogba2016Juventus105
2. Antony2022Ajax95
3. Harry Maguire2019Leicester87
4. Jadon Sancho2021Dortmund85
5. Romelu Lukaku2017Everton84,7

„Týmu nic nepřináší. Jen frustruje své spoluhráče. Přijde mi, jako by vůbec nerozuměl hře,“ kroutil hlavou nad výkony Brazilce Peter Schmeichel, někdejší skvělý brankář a legenda United. „Od křídla očekávám, že bude alespoň centrovat od postranní čáry, ale ani to nedělá,“ přisadil si.

„Totálně by mě vytáčelo s ním hrát. Víte, že v 99 procentech případů si zasekne míč doprostřed. Obránci od něj přesně tohle čekají, takže se na to pokaždé připraví,“ dodal Alan Shearer, historicky nejlepší střelec Premier League.

Jedním z velkých problémů Antonyho hry je totiž fakt, že se jedná o ortodoxního leváka, který pravačkou o míč pomalu ani nezavadí. A vzhledem k tomu, že nastupuje výhradně na pravém křídle, se jeho kolegové na hrotu milimetrového centru z lajny dočkají zřídkakdy.

Což by asi tolik nevadilo, pokud by to, podobně jako kdysi na obdobném postu hrající Arjen Robben, vynahrazoval jinými přednostmi. Ty se ale, jak vidno z otřesné (ne)produktivity, hledají těžko.

I tak si ale Antony, pro řadu fanoušků i expertů poněkud nepochopitelně, nadále užívá velké důvěry od trenéra Erika ten Haga. Právě on si jej totiž před rokem a půl přivedl jako vysněnou posilu. Svého starého známého z Ajaxu, který terorizoval obrany nizozemské nejvyšší soutěže.

Během dvou ligových ročníků předtím, než zmizel do Anglie, Antony zapsal souhrnnou bilanci 17+12. Pro srovnání, český reprezentant Václav Černý stihl v o poznání méně nabitém mužstvu Twente 14 branek a 13 asistencí za jednu jedinou sezonu, než vloni v létě zmizel do Wolfsburgu. A německé mužstvo za něj zaplatilo částku dvanáctkrát nižší než United za Antonyho…

Což rozhodně nesnižuje výkony Brazilce v Nizozemsku, naopak. Přece jen je o nějakou tu řádku let mladší. Jenže anglická nejvyšší soutěž je prostě o několik úrovní výše, na což si zatím zvyká marně. Během první ostrovní sezony Antony skóroval osmkrát a přidal tři asistence, což sice ani zdaleka neodpovídalo sumě, kterou Rudé ďábly stál, ale přece jen šlo o rok, kdy se měl aklimatizovat. A naplno to rozbalit v tom dalším.

K čemuž má ale daleko. Spíše než na hřišti na sebe Antony tak upozornil v září, kdy byl na pět zápasů vyřazen z kádru kvůli podezření z napadení několika žen. Jenže ani to, že se na trávníky nakonec mohl vrátit, mu zatím nijak nepomáhá. Podobně jako obrovská přestupová částka, která s sebou vždy nese tlak. Tlak, který Antony zatím jednoduše nezvládá…

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.