Hlavní obsah

Triumf City ve stínu kontroverzní penalty. Bizarní, zuřil trenér soupeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Favoritovi odolávali, nakonec ale padli. S hořkostí na jazyku. Fotbalisté Evertonu doma podlehli Manchesteru City 1:3, jejich kouč Sean Dyche se ale nemohl zbavit pocitu, že k tomu došlo i za přispění diskutabilního verdiktu sudích. Ti za stavu 1:1 nařídili proti jeho týmu penaltu, z níž vstřelil vítěznou branku Julián Álvarez. „Bizarní rozhodnutí,“ zlobil se trenér poraženého celku.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola objímá svého svěřence Bernarda Silvu.

Článek

K inkriminovanému momentu došlo ve 64. minutě. Na výsledkové tabuli svítilo nerozhodné skóre, když obránce Nathan Aké z otočky vypálil ve vápně Everonu. Proti jeho střele se vrhl bránící Amadou Onana, míč jej ale z bezprostřední blízkosti trefil do ruky. Hlavní arbitr John Brooks po krátké prodlevě a komunikaci s čárovým sudím ukázal na puntík, odkud Álvarez se štěstím poslal úřadujícího mistra Anglie do vedení.

„Celý den bychom se mohli bavit o tom, jestli to měla, nebo neměla být penalta,“ povzdechl si Dyche. „Pohyb (Onany) byl ale naprosto přirozený. Nezvedal ruku, aby chytil nebo vyrazil balon, jenom skákal do střely a chtěl ji zblokovat. Asi musím být z jiné planety, když nechápu, jak za tohle mohl být nařízen pokutový kop,“ čertil se 52letý kouč.

„Navíc to signalizoval asistent rozhodčího, který byl od místa vzdálen nějakých šestnáct metrů. Už vážně nevím, kdo má jaké kompetence. Všichni trenéři o tom neustále debatují. Někdo se musí chytit za nos a uvědomit si, že tohle se přece nemůže pískat,“ přisadil si.

Pro kanál Amazon Prime nabídl svůj pohled i Mark Clattenburg, bývalý sudí, jenž v Premier League působil mezi lety 2004 a 2017. „To rozhodnutí změnilo zápas. Když rukou srazíte střelu, která letí na bránu, rozhodčí budou vždy mít tendenci vás trestat penaltou,“ prohlásil 48letý Angličan.

„Souhlasím s tím? Ne. Ale pravidla o hře rukou se řeší již pěknou řádku let a pořád se nikam neposunula. Jednou se penalta nařídí, jednou ne. Jednou se to bere jako vědomé hraní rukou, jednou ne,“ krčil rameny Clattenburg.

City si každopádně vedení po hojně diskutovaném pokutovém kopu pohlídali, ještě jednu branku přidali a zapsali do tabulky plný bodový zisk za výhru 3:1. Což kvitoval trenér Pep Guardiola, jehož mužstvo v minulém týdnu absolvovalo náročné cestování. Nejprve se přesunulo do Saúdské Arábie, kde zvítězilo v MS klubů, a poté se vracelo zpět do Anglie.

„Tenhle zápas ukázal, proč jsme nejlepším týmem světa. Velmi, opravdu velmi důležité vítězství,“ radoval se španělský kouč.

Citizens díky výhře poskočili na čtvrté místo tabulky, na první Liverpool ztrácí pět bodů, mají ale zápas k dobru. Everton se naopak drží těsně nad sestupovým pásmem, ačkoliv nebýt desetibodového odečtu za porušení finančních pravidel Premier League, v pohodě by se vyhříval na desáté příčce.

Měl Manchester City zahrávat penaltu?
Ano
59,8 %
Ne
40,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1043 čtenářů.

Reklama