Hlavní obsah

Útočník Liverpoolu Suárez přijal trest na 10 zápasů za kousnutí

Liverpoolský útočník Luis Suárez přijal trest na deset zápasů, který mu vyměřila disciplinární komise anglické Fotbalové asociace za kousnutí Branislava Ivanoviče v zápase s Chelsea. Šestadvacetiletý Uruguayec se po dvou dnech vzdal práva na odvolání, přestože byl původně výší trestu šokován.

Foto: Phil Noble, Reuters

Útočník Liverpoolu Luis Suárez přijal trest na deset zápasů.

Článek

"Trest vstupuje v platnost okamžitě a platí pro příštích deset zápasů prvního týmu Liverpoolu v domácích soutěžích," uvedla FA v prohlášení. Do konce sezóny zbývá Liverpoolu odehrát čtyři ligové zápasy. Zbývajících šest utkání si Suárez odpyká v úvodu příštího ročníku.

Jeho chování v duelu s Chelsea odsoudil i britský premiér David Cameron. "Jestli si jako otec a člověk myslím, že máme přísně trestat, když se fotbalisté chovají takhle? Ano, myslím, že máme," řekl premiér stanici BBC s tím, že podobné excesy dávají špatný příklad dětem.

"Mám sedmiletého syna, který miluje fotbal a rád ho sleduje v televizi. Když se hráči takhle chovají, je to otřesný příklad pro mládež v celé zemi," prohlásil Cameron s tím, že souhlasí s postupem asociace.

Naopak liverpoolský kouč Brendan Rodgers zkritizoval FA kvůli výši trestu a míní, že asociace podlehla reakcím okolí včetně Cameronova komentáře z počátku týdne. "Je to hráč, který se zachoval o víkendu hodně pod úroveň tohoto klubu, ale to neznamená, že patří na smetiště. A tak s ním hodně lidí jednalo. Bohužel udělal chybu a dostal trest, který ale podle mě rozhodně není odpovídající," zastal se Rodgers nejlepšího týmového střelce.

Bude mu chybět zápasová praxe

Ze Suárezova dlouhého trestu jsou mrzutí i v uruguayské reprezentaci, kterou čeká v červnu Pohár FIFA, před nímž bude útočníkovi chybět zápasová praxe. Kvůli jinému disciplinárnímu trestu navíc Suárez zmešká i kvalifikační utkání mistrovství světa s Venezuelou 11. června.

Suárez neměl na hřišti podobný zkrat poprvé. V roce 2010 nehrál sedm zápasů poté, co jako hráč Ajaxu kousl do ruky Otmana Bakkala z Eindhovenu a dostal přízvisko "Kanibal z Ajaxu". Teď je nazýván kanibalem i v Anglii, kde si předloni vysloužil osmizápasový distanc za rasistické urážení Patrice Evry z Manchesteru United.

Reklama