Hlavní obsah

Vaclík hlásí velký comeback. Všechno je tady strašně intenzivní, líčí po premiéře v Anglii

Naposledy si zachytal loni 27. září. V závěrečném utkání Ligy národů ve Švýcarsku zvládl první poločas, pak kvůli zranění ramena musel odstoupit. A bylo mu ještě hůř. Brankář fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík (33) musel na operaci a kvůli delší absenci s ním přestali v Olympiakosu Pireus počítat. Ostravský rodák však hlásí velký návrat. V poslední den přestupního termínu se upsal anglickému Huddersfieldu a v sobotu ve své premiéře v Championship vychytal zachraňujícímu se týmu remízu 1:1 s Queens Park Rangers.

Foto: htafc.com

Tomáš Vaclík během premiéry v dresu Huddersfieldu.

Článek

Přesně čtyři měsíce od operace si zase zachytal v ostrém zápase. A cítí se náramně. „Bylo to dobré. Bod je pro nás plus, jsem spokojený. Zdravotně se cítím bez problémů, během zápasu i po něm. Uvidím, jak druhý den," usmívá se Tomáš Vaclík.

Premier League je obrovská jízda. V jakém tempu se odvíjela vaše premiéra ve druhé nejvyšší soutěži?

Všechno je strašně intenzivní, od začátku do konce. Souboje, náběhy... S Řeckem se to vůbec nedá srovnat, ve Španělsku zase bylo zvykem hlavně držet balon. Tady jde míč rychle nahoru, mezihry moc není. Nikdo neleží, pokud není skutečný důvod. Zápas má obrovský spád.

Národní tým začíná kvalifikaci o EURO v Německu těžkým zápasem s Polskem. Zvládnutou premiérou dáváte na vědomí, že jste zpátky...

Doufám, že jo, snad i trenéři budou mít radost, že zase chytám. Koho pak postaví do branky, je jejich volba. Věřím, že na sraz dorazím, do té doby nás čeká ještě devět utkání.

Já jsem spíš kliďas, Jindra divočák, říká o svém konkurentovi na post brankářské jedničky Tomáš VaclíkVideo: Sport.cz

S bodem získaným před úterním klíčovým zápasem v Blackpoolu, který je těsně za vámi, panuje v klubu spokojenost?

V lednu přišlo hodně nových hráčů. Bylo znát, že pro řadu z nás šlo o první, druhý zápas v novém angažmá. Máme před sebou ještě 18 dalších, nejbližší bude samozřejmě extrémně důležitý.

Ve Španělsku a Řecku si rodina zvykla na teplé kraje. Co vám vaše holky (manželka Martina a dcery Nicole a Melissa) řekly na přesun do Anglie?

Po pěti letech si asi budeme muset koupit bundy. (úsměv) Holky mě ale podpořily, hlavně manželka. Ačkoliv si to spousta lidí nepřipustí, fotbalově je obrovsky těžká Championship proti Řecku krok dopředu. Počasí bude pravda trochu jiné, než na jaké jsme teď byli čtyři a půl roku zvyklí.

V Anglii jste však zatím sám.

Zatím na hotelu, ve středu bych se mohl po dalším zápase stěhovat do bytu v Leedsu. Rodina za mnou pak může na pár dnů dorazit díky prázdninám. Starší Nikče je osm a musíme respektovat program školního roku v Řecku. Hodně už zameškala kvůli mojí operaci, víc si nemůžeme dovolit.

Jak jste zmínil, druhá nejvyšší anglická soutěž má pekelný program.

To má. Čeká nás 18 zápasů nikoliv do konce května, ale do 8. května, kdy končí základní část. Navíc ještě bude reprezentační pauza. Hned první tři týdny budeme hrát sobota - úterý - sobota.

Však se o Championship říká, že to je nejtěžší klubová soutěž na světě. Jak jste na ni nachystaný?

Věřím, že dobře. Fyzicky i psychicky. (úsměv) Sobotní premiéra vyšla na den přesně čtyři měsíce od mé říjnové operace. Rekonvalescence se povedla hodně rychle. Asi nejrychleji, jak to vůbec bylo možné.

Od září jste nechytal. Opravdu jste stoprocentně fit? Rameno je pro brankáře hodně citlivá část těla.

Cítím se skvěle. I hlava si zvykla, což je zásadní. Na sto procent tomu věřím, když na to zase spadnu.

Co říká na los kvalifikace o postup na EURO brankář Tomáš Vaclík?Video: FAČR

Můžete popsat zimní námluvy s Alkmaarem? Objevila se informace, že jste tam neprošel zdravotní prohlídkou, nizozemský klub ji pak ovšem sám dementoval.

Byli jsme v kontaktu, ale začátkem ledna potřebovali, abych začal hned chytat. Ale já tou dobou podle protokolu od doktorů ještě dva, tři týdny chytat nesměl. Proto z toho sešlo, nabídka pro mě prostě přišla ve špatnou dobu. Někde se pak objevilo, že jsem neprošel zdravotní prohlídkou, což nebylo fér. Alkmaar potřeboval gólmana hned. Proto vzali Australana Ryana, který chytal na MS v Kataru a byl připravený.

Pudil, Vydra, Kalas... Řada Čechů Championship dobře zná. Radil jste se s nimi, než jste Huddersfieldu kývl?

S Vydrysem. S Matějem jsem mluvil, když jsem sem poprvé letěl. Angažmá mi jen doporučil. Říkal mi, že občas je to tady divočina, takže mě bude extrémně bavit poté, co jsme tak dlouho nechytal. (úsměv) Je skvělé, že jsem se dostal na Ostrovy. Ne každému se to může podařit.

Získat pracovní povolení je po brexitu dost náročné, že?

To tedy je! Musíte splnit spoustu kritérií, která se bodují. Agent mi říkal, že před zraněním bych měl v pohodě 21 bodů. Jako hráč po zranění jsem jich ale šest ztratil. Výsledkem tedy je 15 bodů, což je přesně nutné minimum... Klubům se prý ani moc nevyplatí bojovat o výjimky, těžko je dostávají.

Přicházíte z Olympiakosu. Jak budete vzpomínat na angažmá, kde jste v první sezoně získal titul, ve druhé zažil v rekordně krátkém čase odvolání hned dvou trenérů - a pak se zranil?

Začátek nebyl úplně dobrý. Do branky jsem se dostal postupně a podle čísel a statistik pak byl nejlepší v řecké lize. Ve druhé sezoně jsme v kvalifikaci Ligy mistrů vypadli s Haifou, došlo na odvolání dvou trenérů po sobě. Druhý vydržel jen 11 zápasů. S Carlosem Corberánem se tady shodou okolností zase potkám. Do Pirea přišel právě z Huddersfieldu, pak se sem vrátil do West Bromwiche. Třetí realizační tým se mnou počítal. Chytal bych, ale zranil jsem se. A dva, tři týdny po operaci mi řekli, že můžu jít. Přitom nedlouho předtím mě v létě nepustili zpátky do Španělska.

O takové možnosti se moc nemluvilo. O jaký klub šlo?

Z La Ligy, jsou v prostředku tabulky. Konkrétnější ale být nechci, třeba se to v létě zase otevře...

A když jste si začal hledat angažmá po zranění, kolik variant jste měl?

Ameriku z MLS. Turecko, odkud jsem mluvil přímo s trenérem. Španělsko, ale tam, stejně jako Alkmaar, chtěli brankáře chytajícího hned od začátku ledna, což jsem ještě nemohl. A před 31. lednem ještě jedno Španělsko a Itálie, ale to už by se časově nestihlo. Vzhledem k tomu, jak dlouho jsem nechytal, bylo možností docela dost.

Huddersfield se asi ozval dříve.

K prvním kontaktům došlo v půlce ledna. Velkou roli sehrál trenér brankářů Paul Clements.

Foto: htafc.com

Brankář fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík přestoupil z Olympiakosu Pireus do anglického druholigového klubu Huddersfield.

Mluví o vás moc pěkně, musíte od začátku cítit jeho důvěru.

Důvěru také, ale z jeho strany především obrovskou kvalitu. Jak jsou tady postavené tréninky a věci kolem. Nikde jsem zatím třeba nezažil kondičního trenéra speciálně pro gólmany. V posilovně děláme pod jeho vedením jiné cviky než hráči. Můj agent je Angličan, který chytal Premier League, má o trhu velký přehled. Jonas Lössl odtud šel do Evertonu, jednička Lee Nicholls, jehož jsem po jeho zranění přišel nahradit, byl v minulé sezoně vyhlášen nejlepším gólmanem soutěže. Věřím, že také mně pomůže.

Smlouvu máte do konce sezony, v létě si chcete najít stabilní angažmá. Kam vás srdce táhne?

Anglie byla mým snem odmalička. Jak už jsme zmínili, své slovo bude mít i rodina. Pokud nebudou některé nabídky řekl bych ustřelené, tak bychom nejspíš zvolili znovu Španělsko.

Amerika vás neláká? Bořek Dočkal by vám ji nejspíš doporučil.

Určitě láká, zajímavá možnost, ale také obrovsky daleko... MLS jde extrémně nahoru. Odcházejí tam velcí hráči Bale, Chiellini. Nebo také Shaqiri, a jak jsme se mohli přesvědčit, na zápas s námi byl stále dobře připravený. Byla by to skvělá zkušenost, Bořkovi bych určitě zavolal. (úsměv)

Reklama

Související témata: