Hlavní obsah

VIDEO: Nezadržitelný Defoe. Pět gólů za pouhých 36 minut!

LONDÝN

Až do nebes je vychvalován útočník Tottenhamu Jermain Defoe, který vsítil pět branek během 36 minut utkání 13. kola Premier League s Wiganem. Defoe pomohl svou kanonádou týmu k šokující výhře 9:1, což se v prestižní soutěži jen tak nevidí. Kouč Tottenhamu Harry Redknapp se dokonce domnívá, že je jeho svěřenec v zakončení lepší než hvězda Manchester United Wayne Rooney.

Foto: David Gray, Reuters

Fotbalisté Tottenhamu se radují s kapitánem Robbie Keanem (uprostřed) z branky.

Článek

Rooney je přitom na ostrovech vnímán jako útočník číslo jedna. Redknapp však soudí, že v konečné fázi je jeho svěřenec lepší. „Je to úžasný zakončovatel,“ řekl na adresu Defoea. „Wayne Rooney je výborný celoplošný hráč, ale jako zakončovatel je Defoe nejlepší ze všech,“ svěřil se Redknapp televizi BBC.

Podle dvaašedesátiletého trenéra by neměla Defoeovi účast na mistrovství světa v příštím roce v Jihoafrické republice uniknout. „Jsem přesvědčen, že na světový šampionát pojede. Fabio (Capello) ty góly, které vstřelil, určitě uvidí. Tuto sezónu je ještě silnější než kdy dříve. Výborně používá své tělo k odstavení protihráče, Capello bude ohromen,“ je si jistý Redknapp.

Tottenham na vlastním stadiónu vyhrál první poločas nad Wiganem 1:0, když se trefil už v 9. minutě Crouch. Nic nenasvědčovalo tomu, že si Latics odvezou z White Hart Lane devítibrankový výprask. Defoe totiž začal řádit až ve druhém poločase. V rozmezí 51. a 58. minuty vstřelil hattrick a do konce druhého dějství se prosadil ještě dvakrát. Svých pět gólů přitom stihl za pouhých 36 minut.

Chtěl si vzít zelené kopačky, pak to neudělal

Defoe se s jedenácti brankami vyšvihl na první místo tabulky střelců před Fernanda Torrese z Liverpoolu. Navíc se stal teprve třetím fotbalistou, kterému se podařilo v novodobé historii Premier League (od roku 1992) nastřílet pět branek v jednom utkání. Před ním se to povedlo jen Andy Coleovi z Manchesteru United v roce 1995 a o čtyři roky později Alanu Shearerovi v dresu Newcastlu.

Defoe před zápasem musel řešit dilema. „Adidas mi dal pár zelených kopaček a já si je před zápasem vyzkoušel. Asistent trenéra Clive Allen mi řekl, abych si je na zápas nebral. Tak jsem si je vyměnil a ve svých stříbrných pětkrát skóroval,“ vyprávěl Defoe.

Nezapomněl však připomenout, že za jeho pěti brankami se neskrývá jen jeho umění, ale že profituje z práce celého týmu. Hlavní dík patřil Aaronu Lennonovi. „Azza (Aaron Lennon) je jiný než ostatní hráči. Je velmi přímočarý. Když máte v týmu někoho tak rychlého a přímočarého, je hra pro ostatní mnohem snazší,“ skláněl poklony nadějnému záložníkovi.

„Vítězné zápasy přinášejí vnitřní uspokojení, ale my nemůžeme být spokojení. Musíme jít do dalšího zápasu, v němž se představíme na stadiónu Aston Villy, a pokusit se vydobýt znovu tři body,“ burcuje nejlepší střelec čtvrtého týmu Premier League, jenž na vedoucí Chelsea ztrácí osm bodů.

Sám sedmadvacetiletý útočník nehodlá ani po svém husarském kousku usnout na vavřínech. „Když se vám podaří vstřelit pět gólů v jednom zápase, chcete se o to pokoušet znovu a znovu. Chci být stále lepší. To je ta cesta, po které se snažím jít. Teď je pro mě podstatné zachovat chladnou hlavu, jít znovu na trénink a soustředit se na další zápas,“ uzavřel Defoe.

Více sportovních videí najdete na www.sportstream.cz.

Reklama

Související témata: