Hlavní obsah

VIDEO: Rozdvojený Van Persie. V Arsenalu hrdina, pro soupeře bídák

LONDÝN/PRAHA

Před týdnem byli málem na kordy, neboť Van Persie si v ligovém duelu s Manchesterem United neodpustil nazlobenou reakci na nepovedené Wengerovo střídání, po nedělním pohárové výhře se objímali jako kluci. Aby ne, když nizozemský kapitán Arsenalu dvěma proměněnými pokutovými kopy duel s Aston Villou otočil a zajistil svému týmu postup. A trenérovi Wengerovi uchoval šanci získat v letošní sezóně alespoň nějakou trofej. „Už dlouho jsme nic nevyhráli, takže FA Cup pro nás znamená hodně,“ přiznával po dokonaném obratu holandský kanonýr.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Všechno zapomenuto, jako by vyjadřovalo gesto Van Periseho a trenéra Wengera.

Článek

Nejen dvěma proměněnými penaltami v rozpětí deseti minut, jimiž otočil skóre zápasu s Aston Villou, si však Van Persie řekl v pohárové konfrontaci o pozornost. Kouče hostů  McLeishe vytočil Nizozemcův faul, při němž čtyři minuty po vstřelení třetí branky zasáhl španělského legionáře Carlose Cuellara loktem do obličeje.

Trenér zuřil: Praštil ho

„Praštil ho. Zvedl loket směrem k jeho obličeji,“ byl vzteky bez sebe McLeish. Zvláště, když sudí Jones zákrok přehlédl a faul na Cuellara nepískal. "Kdyby hráli domácí v deseti, měli bychom šanci zápas znovu otočit," dodával  trenér a vyzval disciplinární komisi, aby jednala.

Ta však apely trenéra ignorovala a dala na zprávu rozhodčího. "Incident jsem viděl a úmysl v něm nerozpoznal," popsal situaci sudí Michael Jones, takže ani disciplinární komise jednat nebude. A to navzdory tomu, že španělský legionář trvá na svém.

"Možná jen, že sudí neměl dobrý výhled. Za normálních okolností by ho totiž musel vyloučit. Obrázky vypovídají jasně, že mně dal ránu loktem," opakoval Carlos Cuellar.

Útočník Arsenalu Robin Van Persie (dole) se raduje s Theo Walcottem z branky.foto: Reuters/Eddie Keogh

Trenér Arsenalu Wenger si po verdiktu disciplinární komise úlevně oddechl. Absence Van Persieho v příštích třech zápasech, což je trest, ikterý mu hrozil, by pro  představovala pro Gunners velkou ránu. Kolem nizozemsklého kapitána se točí a i v neděli točilo úplně všechno. On to byl, kdo režíroval velký obrat po půli, on dal dva góly, takže Arsenal, o přestávce vlastními fanoušky vypískaný, nakonec vyhrál a mezi posledních šestnáct postoupil.

„Vždy věříme, že můžeme vyhrát. Hlavně doma. S tím jsme také na soupeře šli,“ vysvětloval Van Persie, co se v kabině odehrálo a proč do druhé půle vyrukoval Arsenal jako vyměněný,  takže dvoubrankové manko smazal a nakonec vyhrál.

I Wenger byl morálkou ohromen

„Měli jsme psychicky na to se do zápasu vrátit. Dokázali jsme to už před týdnem v ligovém zápase s Manchesterem United, svedli jsme to zase. Důležité bylo nepodlehnout panice, na což jsem apeloval především,“ prozrazoval kouč Wenger svůj recept na proměnu.

Pochopitelně šťastný, že hráči poslechli a skóre otočili. „I já byl ohromen tím, jakého ducha v sobě mé mužstvo našlo. I z reakcí fanoušků jsem po přestávce cítil, že jsou ve srovnání s přechozími zápasy úplně jinak naladěni. Pozitivně. Teď doufám, že se to všechno odrazí i do našich vystoupení v Premier League,“ pochvaloval si Wenger.

Vzápětí však příznivce kanonýrů zpražil. To když prohlásil, že do uzavření lednového přestupního termínu žádné noviny posily na Emirates Stadium nepřivede.  „Musel by se stát zázrak, abychom v posledních osmačtyřiceti hodinách nějakého hráče koupili,“ pravil Wenger a dodal, že pro něho bude mnohem důležitější, aby měl kádr zdravý a kompletní.

Reklama

Související témata: