Hlavní obsah

Vrtulník s majitelem fotbalového Leicesteru se zřítil u stadiónu. Klub potvrdil smrt

Leicester
Aktualizováno

Vrtulník majitele fotbalového klubu Leicester City se po sobotním večerním zápase anglické ligy zřítil u stadiónu. Na palubě byl i thajský vlastník klubu Vičaj Srivadtanaprapcha, a to spolu s dalšími čtyřmi osobami. Podle vyjádření klubu nikdo nepřežil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vrtulník majitele fotbalového klubu Leicester City se zřítilVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vrtulník s majitelem fotbalového klubu Leicester City se zřítil.

"S nejhlubším smutkem a zlomeným srdcem musíme potvrdit, že náš předseda Vičaj Srivadtanaprapcha byl mezi těmi, kteří tragicky přišli o život při pádu helikoptéry u stadiónu. Nikdo z pěti lidí na palubě nepřežil," stojí v prohlášení.

Podle policie byli na palubě také dva členové personálu Srivadtanaprapchy, pilotka Izabela Roza Lechowiczová se svým partnerem, jenž byl zároveň druhým pilotem.

"Slovy nelze popsat, jak se nyní cítím. Byl to opravdu skvělý a milující chlap, který bude chybět nám všem. Nikdy nezapomenu, jak mě podporoval nejen v klubu, ale i při mistrovství světa," napsal na sociálních sítích stoper Leicesteru a anglické reprezentace Harry Maguire. "Těžko hledám správná slova. Pro mě to byl neskutečný chlap s obrovským srdcem a duše našeho klubu. Díky za vše, co pro nás udělal," přidal útočník Jamie Vardy.

Šedesátiletý Srivadtanaprapcha koupil Leicester před lety a po sezóně 2015/16 s ním slavil senzační titul šampióna Premier League. Stroj skončil v plamenech krátce po startu zhruba hodinu po zápase s West Hamem (1:1).

Podle svědků se vrtulník vymkl kontrole a spadl na parkoviště vzdálené jen pár stovek metrů. Podle reportéra Sky Sports News vzlétal přímo z hřiště po každém utkání a Srivadtanaprapcha se většinou ze stadiónu vracel do Londýna.

Fotograf Ryan Brown, který snímal předcházející remízu Leicesteru s West Hamem na King Power Stadium (1:1), viděl samotný pád.

"Motor se zastavil a já slyšel, jako by se něco zadřelo nebo brousilo o sebe," sdělil Brown. "Potom helikoptéra utichla, já se obrátil a viděl, jak se nekontrolovatelně točí a řítí k zemi. Následovala velká rána a velká ohnivá koule," dodal k tragické nehodě.

Situaci, co bezprostředně předcházela kontaktu vrtulníku se zemí, popsal očitý svědek Leo Bruka, který řekl, že stroj spadl jen kousek od policejního auta, u něhož stáli dva strážníci. „Jeden policista něco hledal, ale ten druhý se rozběhl přímo k místě havárie a snažil se rozbít okno. Pak ale došlo k explozi a oba policisté se raději stáhli, protože oheň už se moc rozhořel," řekl Bruka pro BBC.

Další zpovídaní tvrdili, že viděli pracovníky klubu v slzách, mezi nimi dokonce i brankáře Kaspera Schmeichela, jenž měl vyběhnout ze stadiónu k místu pádu.

Reklama

Související témata: