Hlavní obsah

Vyhýbavý Petr Čech uprostřed krveprolití na Ukrajině. Ztrapnili se, kritizují Chelsea v Anglii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Chelsea v neděli večer prohrála ve Wembley obrovské drama ve finále Ligového poháru, v němž podlehla v penaltovém rozstřelu (10:11) Liverpoolu. Nad klubem se ale v posledních dnech zatahuje mnohem temnější mrak, který dalece přesahuje jednu porážku na hřišti. Po invazi Ruska na Ukrajinu na Ostrovech začíná vzrůstat averze veřejnosti i politiků vůči v Británii usazeným ruským oligarchům se vztahy k režimu prezidenta Vladimira Putina. Volá se po tvrdých sankcích, což se samozřejmě klubu ze Stamford Bridge bytostně týká.

Foto: Reuters Staff, Reuters

Vlastník Chelsea Roman Abramovič oznámil, že předal "dozor a péči" nad klubem správní radě klubové charitativní nadace. Ruského miliardáře, jenž londýnský tým koupil v roce 2003, vyzval v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu ke vzdání se kontroly nad klubem jeden z členů britského parlamentu.

Článek

S úspěchy Chelsea v posledních dekádách je neodmyslitelně spjata osoba majitele - miliardáře Romana Abramoviče, jenž svými štědrými investicemi vytáhl londýnský klub z anglického průměru mezi absolutní evropskou špičku.

Po ruské vojenské agresi však Velká Británie a státy EU začaly spouštět sankce, které mimo jiné míří i na zmrazení majetků a pohyb ruských oligarchů v Evropě. Abramovič se už o víkendu z řízení Chelsea, alespoň formálně, stáhl. Jenže právě způsob, jakým to učinil, strhl na Ostrovech značnou vlnu kritiky.

„Vždycky jsem vnímal svou roli jako strážce klubu, jehož úkolem je zajistit, abychom byli co nejúspěšnější v současnosti, pokládali základy pro budoucnost a hráli pozitivní roli v našich komunitách. Měl jsem vždy na srdci nejlepší zájmy klubu a těmto hodnotám zůstávám oddaný. Proto předávám správní radě charitativní nadace Chelsea dozor a péči nad Chelsea FC," uvedl v sobotu ve svém prohlášení Abramovič.

Ani zmínka o Ukrajině, válce, Rusku či Putinovi. Chelsea po rostoucím hněvu veřejnosti přispěchala v neděli s novým prohlášením, kde už se válečné hrůzy zmiňují, i když pojmenování agresora opět chybí.

„Chelsea je s myšlenkami se všemi na Ukrajině. Každý v klubu se modlí za mír."

Před nedělním finále pak promluvil přímo do kamer technický ředitel klubu a jeho brankářská legenda Petr Čech.

„Nemůžeme popřít, že je zde konflikt ve válce v Evropě, což zasáhlo všechny lidské bytosti. Všichni lidé myslí na ty, kteří trpí. Stejné je to u nás v klubu, doufám, že se situaci vyřeší co nejdříve. Jako klub se snažíme připravovat na zápas jako normálně, ale samozřejmě je to vyrušení. Nejen pro hráče, ale pro všechny na světě," vysvětloval Čech pro stanici Sky Sports.

Některá britská média i jeho výrok silně kritizovala s tím, že ani on neodsoudil a nepojmenoval agresora.

Do mediálních výstupů ze strany Chelsea se silně opřel například komentátor a bývalá hvězda Manchesteru United i anglické reprezentace Garry Neville.

„Možná se mohlo zdát, že to (Abramovičovo) prohlášení je vznešeným gestem. Ale když se podíváte, co je charitativní nadace zač, je vám jasné, že nemůže řídit Chelsea. Jednou z nejchytřejších věcí, kterou za 20 let Roman Abramovič dělal, bylo to, že nemluvil a nedával žádná prohlášení. To, co pronesl teď, přináší více otázek než odpovědí," rozpovídal se Neville.

„Myslím, že je zbabělé, že to přehodil na dobré lidi z charitativní nadace, když je zřejmé, že sám dál klub řídí. Tihle vlastníci top 6 klubů Premier League jsou totálně odstřiženi od reality. Myslí si, že se stačí obklopit chytrými PR týmy, které nás obalamutí efektními slovy. Tohle ale nefunguje. Není možné, aby charita řídila fotbalový klub, nechápu, proč tohle prohlášení Abramovič udělal," pokračoval.

„Jestli chtěl něco významného sdělit, měl říct, zda podporuje napadení Ukrajiny, nebo ne," dodal Neville.

Velmi podobně se vyjadřoval jeho komentátorský kolega Jamie Carragher, podle něhož „se Chelsea svými prohlášeními ztrapnila".

Reklama

Související témata: