Hlavní obsah

West Bromwich - West Ham 1:3West Ham vyhrál v boji o Evropu, Souček se trefil a je českým rekordmanem v Premier League

Aktualizováno

Český fotbalista Tomáš Souček pomohl ve 37. kole anglické ligy brankou k výhře West Hamu na hřišti West Bromwiche 3:1. "Kladiváři" vystřídali na šestém místě Tottenham a drží před závěrečným kolem příčku zajišťující postup do Evropské ligy. Sedmí "Spurs" na ně naopak po prohře 1:2 s Aston Villou ztrácejí tři body. Stejné manko má i osmý Everton, který porazil Wolverhampton 1:0. Liverpool se po výhře 3:0 na hřišti Burnley posunul díky lepšímu skóre před Leicester na čtvrté místo. "Reds" tak v tuto chvíli drží pozici zajišťující Ligu mistrů.

Foto: Geoff Caddick, Reuters

Český záložník West Hamu Tomáš Souček v akci během zápasu Premier League.

Článek
Fotogalerie

Souček zavelel k obratu West Hamu na konci první půle, kdy vyrovnal po předchozí trefě Matheuse Pereiry, a stal se i prvním Čechem, který v jedné sezoně Premier League nastřílel 10 branek. Milan Baroš a Patrik Berger se dostali maximálně na devět. V posledních osmi minutách zápasu rozhodli o důležité výhře Angelo Ogbonna a Michail Antonio.

West Ham mohl jít do vedení už po dvou minutách hry, kdy pronikajícího Antonia zastavil nedovoleně brankář Johnstone a rozhodčí Oliver nařídil pokutový kop. Z něj ale Rice trefil jen tyč. Domácí pak nečekaně udeřili krátce před uplynutím půlhodiny hry. Pereira zakroutil rohový kop tak precizně a tvrdě, že proti cestě míče do sítě nezmohl nic ani brankář Fabiaňski, ani lehce tečující Souček.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Záložník West Hamu United Tomáš Souček lehce tečoval míč do vlastní sítě v utkání fotbalové Premier League.

Český záložník si nicméně spravil chuť v nastaveném čase první půle. Po centru Fornalse ho našel v pokutovém území přihrávající Benrahma a bývalý záložník Slavie už z bezprostřední blízkosti nezaváhal. Platnost jeho desáté branky v sezoně posvětila i konzultace s videorozhodčím.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Fotbalisté West Hamu slaví během utkání anglické Premier League.

Souček pak měl další šanci i po přestávce, ale tentokrát šla jeho hlavička jen těsně mimo. Rozhodnutí proto přišlo až v závěrečných osmi minutách. Rozdílovou branku nejprve trefil obránce Ogbonna a konečný stav stanovil v 88. minutě Antonio.

Liverpool využil úterní prohru Leicesteru na hřišti Chelsea. O první branku proti Burnley se na konci první půle postaral Firmino a po přestávce se prosadili Phillips a Oxlade-Chamberlain. Poslední čtvrthodinu odehrál v dresu poražených i Matěj Vydra.

V boji o evropské poháry naopak zaváhal Tottenham. "Spurs" šli proti Aston Ville před 10 tisíci fanoušky do vedení už po osmi minutách, kdy se po rychlém přechodu do útoku prosadil přesnou ranou Bergwijn. Hosté ale ještě do přestávky zápas otočili a u obou branek byl obránce "Kohoutů" Reguilon. Nejprve ve 20. minutě nešťastně napálil míč při obranném zákroku do své sítě a postaral se o 1000. vlastní gól v historii Premier League. Šest minut před koncem první půle pak po jeho chybné rozehrávce skóroval Watkins. Aston Villa získala první výhru po třech utkáních.

Klopýtnutí Tottenhamu využil Everton. Zápas s Wolverhamptonem rozhodl v 48. minutě po rohovém kopu přesnou hlavičkou Richarlison. Brazilský útočník stylově oslavil 100. start za Everton.

Vítězství v samotném závěru vystřílel Arsenal. Proti Crystalu Palace po první půli vedl díky trefě Pepeho, ale po hodině hry vyrovnal Benteke. Když už se zdálo, že "Kanonýři" ztratí body, v první minutě nastaveného času jim vrátil vedení Martinelli a výhru zpečetil znovu Pepe. Na West Ham přesto ztrácí už nedostižné čtyři body a ve zbývajícím kole bude bojovat maximálně o sedmou příčku.

Utkání 38. kola se hrají v neděli 23. května.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Anglická fotbalová liga - 37. kolo:
Everton - Wolverhampton 1:0 (48. Richarlison)
Newcastle - Sheffield United 1:0 (45.+4 Willock)
Tottenham - Aston Villa 1:2 (8. Bergwijn - 20. vlastní Regulion, 39. Watkins).
Crystal Palace - Arsenal 1:3 (62. Benteke - 35., 90.+5 Pepe, 90.+1 Martinelli)
Burnley - Liverpool 0:2 (43. Firminho, 52. Phillips, 88. Oxlade-Chamberlain)
West Bromwich - West Ham United 1:3 (27. Pereira - 45.+1 Souček, 82. Ogbonna, 88. Antonio)

Reklama

Související témata: