Hlavní obsah

Zastavte to! Vlastník televizních práv vyzývá Premier League, aby stopla prodej Newcastlu

Londýn/Praha

Katarská televizní síť beIN Sports vlastnící práva k vysílání Premier League napsala dopis všem klubům a vedení ligy, aby zabránily koupi Newcastlu United saudskoarabskou investiční skupinou vedenou korunním princem Mohamedem bin Salmánem. Důvodem je spor se saudskoarabským pirátským kanálem beoutQ, který nezákonně vysílá ostrovní soutěž. Od plánované akvizice odrazuje rovněž hnutí Amnesty Interantional, které vedení soutěže vyzvalo k prověření porušování lidských práv v zemi Arabského poloostrova.

Foto: Profimedia.cz

Korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salmán se chystá na vstup do Premier League.

Článek

Největší zahraniční partner anglické Premier League beIN Sports chce zabránit plánovanému prodeji Newcastlu United. Podle ostrovních médií má dosavadní majitel Mike Ashley za 13. celek pozastaveného ročníku anglické ligy od saudskoarabské investiční skupiny PIF vyinkasovat částku kolem 300 milionů liber (přes 9 miliard korun). Straky by se rázem mohly stát nejbohatším klubem ligy.

Chystaný obchod má ale řadu vlivných odpůrců. Nejhlasitěji je slyšet volání katarského mediálního giganta beIN Sports, který se saudskoarabskou společností beoutQ vede dlouhodobý spor o vysílací práva.

„Nebezpečí plánované akvizice spočívá v kontrole a zisku materiálního podílu, ať přímého nebo nepřímého, v jednom z hlavních klubů Premier League firmou, která je ve skutečnosti přímo spojena se saudskoarabskou vládou," píše se mimo jiné v dopise, který katarská mediální skupina poslala všem dvaceti klubům Premier League a vedení soutěže.

Foto: Sport.cz

Saudskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán je předsedou investiční skupiny PIF.

„Vzhledem k pokračujícím i minulým nezákonným jednáním země a jejich přímému dopadu na obchodní zájmy Premier League, členských klubů, vysílacích partnerů a fotbalu obecně tento plánovaný krok nelze ignorovat. Jako dlouholetý partner a obrovský investor Premier League Vás žádáme, abyste pečlivě zvážili všechny důsledky takového jednání," stojí v prohlášení společnosti, jež není jediná, která se proti akvizici vymezuje.

Navrhované převzetí čelilo rovněž kritice od hnutí Amnesty Interantional. To vyzvalo vedení Premier League, aby nestrkalo hlavu do písku a zvážilo stopnutí prodeje s ohledem na dodržování lidských práv v Saudské Arábii. Ta je kvůli tomu dlouhodobě pod palbou lidskoprávních organizací.

Podle britského deníku Daily Mail a jejich zdrojů blízkých vyjednávacím týmům však plánovanému obchodu nestojí nic v cestě a podle jejich informací vedení ligy proti prodeji zasahovat nehodlá.

Katar je se Saudskou Arábií v politickém a diplomatickém sporu od roku 2017. Saudská Arábie tehdy obvinila Katar z podpory terorismu a několik zemí včetně Spojených arabských emirátů, Egypta a Bahrajnu s Katarem následně přerušily diplomatické vztahy.

Reklama

Související témata: