Hlavní obsah

Zničující koronavirus? Premier League byla už před ním v hrozivé ztrátě

Nejbohatší fotbalová liga světa, anglická Premier League, se dostala do složité ekonomické situace už dávno před vypuknutím koronavirové krize. Podle finanční analýzy společnosti Vysyble vykázaly anglické prvoligové kluby v sezoně 2018/19 celkovou ztrátu ve výši 600 milionů liber (17,9 miliardy korun).

Foto: Sport.cz

Stadion ve Wembley, ilustrační foto.

Článek

Kluby Premier League se dostaly hluboko do červených čísel navzdory rekordním příjmům ve výši 5,15 miliardy liber. Svou roli v tom sehrály i mimořádně vysoké výdaje na mzdy, jež v tomto období činily 3,12 miliardy liber.

V aktuální sezoně hrozí klubům kvůli pandemii koronaviru ztráty ještě vyšší. Britská média uvedla, že i když se sezona anglické ligy nakonec dohraje, budou muset kluby vrátit až 400 milionů liber z vysílacích práv. K tomu je potřeba přičíst ztráty ze samotných zápasů, neboť se bude hrát před prázdnými tribunami.

"Covid-19 není příčinou špatné finanční situace fotbalu. Spíš je pouze katalyzátorem toho, co naše data naprosto zjevně identifikovala jako dlouhodobější problém. V posledních měsících koronavirus odhalil, jak i ty největší kluby fungují," uvedl Roger Bell ze společnosti Vysyble.

Reklama

Související témata: