Hlavní obsah

Zrádce! řvali na Čecha fanoušci. Všech šest anglických klubů nakonec opouští projekt Super ligy

Londýn/Praha
Aktualizováno

Na nově vzniklou fotbalovou Super ligu se valí kritika a tlak ze všech stran, který už nese první výsledky. Všech šest anglických fotbalových klubů oznámilo odchod z plánovaného projektu Super ligy, v němž po 48 hodinách od vyhlášení zbyla polovina z 12 týmů. Představitelé nového projektu uvedli, že "vzhledem k okolnostem zváží nejvhodnější kroky k úpravě projektu". Hněv ostrovních fanoušků, kteří jsou v drtvé většině proti miliardářské lize, na vlastní kůži okusil v ulicích i legendární gólman Petr Čech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petr Čech se snaží přesvědčit fanoušky Chelsea, aby pustili klubový autobus na stadion.Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie

Fanoušci Blues protestovali proti účasti svého klubu v elitní uzavřené soutěži před stadionem Stamford Bridge před večerním ligovým zápasem s Brightonem. Žádali majitele Romana Abramoviče, aby „udělal správnou věc" a z kontroverzního projektu bohatých klubů rychle vycouval.

Fanoušci zatarasili cestu i klubovému autobusu na stadion, což se snažila řešit tváří v tvář protestujícím klubová ikona a technický ředitel Chelsea Petr Čech. „Pusťte autobus dovnitř," žádal fanoušky v hodně hektické a vyostřené debatě. Příznivci ho častovali pokřikem „zrádce".

V anglických médiích už v úterý odpoledne kolovaly neověřené zprávy, že z projektu Super ligy bude chtít odstoupit minimálně trojice klubů. Mezi zakladateli figuroval hned půltucet anglických celků (Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool a Totteham). Vedle nich se k účasti v Super lize zavázaly Juventus Turín, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, AC Milán a Inter Milán.

Ve středu ráno pak přišla informace, že všech šest anglických fotbalových klubů oznámilo odchod z plánovaného projektu superligy, v němž po 48 hodinách od vyhlášení zbyla polovina z 12 týmů. Představitelé fotbalové superligy následně uvedli, že "vzhledem k okolnostem zváží nejvhodnější kroky k úpravě projektu".

Anglické kluby odstoupily ze zamýšlené ryze komerční nezávislé soutěže po mimořádně silné kritice fanoušků, hráčů, trenérů, národních vlád, fotbalových svazů a mezinárodních federací UEFA a FIFA, jež účastníkům pohrozily sankcemi. Jako první ohlásil v úterý pozdě večer odchod Manchester City, brzy nato ho následovaly Arsenal, Manchester United, Liverpool, Tottenham a Chelsea.

V projektu plánované elitní soutěže pro 20 týmů, z nichž patnáct by mělo účast automaticky zajištěnou, tak zbyly tři velkokluby ze Španělska (Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid) a tři z Itálie (Juventus Turín, AC Milán Inter Milán).

Ve Španělsku se spekuluje o tom, že na vystoupení ze Super ligy se chystá i Atlético Madrid a Barcelona. Kontrakt, který s ostatními 11 zakládajícími členy podepsal její prezident Joan Laporta, obsahuje klauzuli, že klub bude moci z projektu odstoupit, pokud ho neodhlasují jeho členové.

Fanoušci Chelsea protestovali. Když se ale dozvěděli, že klub vystupuje ze Super ligy, začali slavit

<a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

Účastníky projektu, kteří oznámili spuštění nové soutěže v neděli v noci, vyzýval k okamžitému přehodnocení svých záměrů i předseda UEFA Aleksander Čeferin. „Pánové, udělali jste velkou chybu, ale ještě není pozdě změnit názor," nabádal. Následně tedy jeho apel vyslyšely anglické kluby.

Rozpadne se fotbalová Super liga ještě dříve, než začne?
Ano
96,8 %
Ne
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26063 čtenářů.

Reklama

Související témata: