Hlavní obsah

Problém pro giganta. Španělské státní zastupitelství obviní Barcelonu z korupce

Španělské státní zastupitelství se podle deníku El País chystá obvinit fotbalový klub FC Barcelona z korupce. Aktuální lídr La Ligy čelí kontroverzi kvůli možnému ovlivňování rozhodčích mezi lety 2016 až 2018.

Foto: Albert Gea, Reuters

Barcelona čelí vážnému obvinění (ilustrační foto)

Článek

Podle informací rozhlasové stanice Cadena Ser převedl klub celkem téměř 1,4 milionu eur na účet společnosti patřící tehdejšímu viceprezidentovi výboru rozhodčích CTA Josému Maríovi Enríquezovi. Peníze byly údajně vypláceny za poradenské služby. Zástupci Barcelony i Enríquez ve svých výpovědích platby přiznali, popřeli ale, že by se jednalo o úplatky.

Už v únoru předseda španělské fotbalové ligy Javier Tebas vyloučil, že by Barceloně hrozil trest na sportovním poli. I kdyby se prokázala vina, případy starší tří let jsou podle směrnic promlčené. Nevyloučil ale možné stíhání u civilního soudu.

Podle španělských médií zahájilo státní zastupitelství už před několika měsíci vyšetřování kvůli podezření z korupce mezi soukromými osobami. Oficiální obvinění ale zatím nepadlo.

Za platby je odpovědný bývalý předseda Barcelony Josep Bartomeu. Svého předchůdce se zastal i současný šéf katalánského klubu Joan Laporta, jenž jinak bývá k Bartomeuovi velmi kritický. Podle něj je využití poradenských služeb běžné. V tomto duchu se vyjádřil i trenér Barcelony Xavi.

Reklama

Související témata: