Hlavní obsah

Dobré zprávy pro Radu. Odvolací komise mu výrazně zkrátila trest za rasismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalový kouč druholigové Dukly Praha Petr Rada má menší důvod k úsměvu. Odvolací komise FAČR mu o více než polovinu zkrátila osmiměsíční trest za rasistické urážky vůči bývalému trenérovi Brna Tomáši Poláchovi. Rada na lavičku při soutěžních zápasech nesmí tři měsíce, zůstala mu ale pokuta v původní osmdesátitisícové výši. „Intenzita vyjádření nebyla taková, aby byl namístě osmiměsíční trest,“ vysvětlil předseda Odvolací komise FAČR Jan Malý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada na archivním snímku.

Článek

„Jednání pana Rady bylo hanobící a urážlivé. Odvolací komise rozhodla tak, že právní kvalifikace, kterou zvolila disciplinární komise, je správná. Jiný názor měla na výši trestu. Intenzita vyjádření nebyla dle našeho názoru taková, aby bylo namístě zakázat výkon činnosti na dobu osmi měsíců, snížili jsme tedy trest na tři měsíce,“ dodal Malý.

Pětašedesátiletý kouč zaplatí za svůj prohřešek z prvního jarního kola. Při remíze 3:3 proti Zbrojovce Brno nezkrotil emoce, podle zápisu z původního jednání disciplinární komise označil Polácha za „cikánského zoufalce“. V březnu byl Radovi fotbalovou disciplinárkou udělen rekordní osmiměsíční trest. Rozhodnutí ale nebylo pravomocné a Rada se proti němu odvolal.

Bývalý trenér reprezentace či obou pražských S byl prý připraven ukončit kariéru. Nesmět tak dlouho koučovat zápasy? Nepředstavitelné. Verdikt způsobil pořádný rozruch.

„Osm měsíců? Vážně? Rada šlápl vedle, ale připadá mi to, jako kdybyste ukradli rohlík a odsoudili vás na doživotí,“ sdělil Sport.cz nejmenovaný elitní fotbalový funkcionář.

I odvolací komisi připadal původní verdikt přísný, Radův výrok podle ní nebyl výlučně rasistický. „Do budoucna je třeba říct, že takové přečiny musí být ze strany disciplinárních orgánů vždy trestány. Pokud ale výrazy budou směřovat výlučně k hanobení rasy, etnika či podobné menšinové skupiny, musí být stíhány velice přísně. V tomto případě jsme však nedošli k názoru, že by tomu tak bylo,“ řekl Malý.

Na jednání odvolací komise dorazil trenér Dukly s právníkem Tomášem Sokolem. „Znovu jsem zdůraznil, že z mé strany rozhodně nešlo o rasismus. Odvolací komise se telefonicky spojila také s Tomášem Poláchem, který jí potvrdil, že věc je mezi námi dvěma uzavřená,“ řekl ČTK Rada, který v první reakci na původní trest od disciplinární komise nevyloučil odchod z klubu, ten se za něj však postavil.

„Co teď bude dál? Musíme sezonu i beze mě dohrát a splnit cíl, který před sebou všichni máme. S majitelem (podnikatelem Petrem Pauknerem) máme takový vztah, že si vždycky sedneme a každou důležitou věc spolu na rovinu probereme. Své si řekne i sportovní ředitel (Josef Jinoch). Dukla musí rozhodnout. Teď bych nic nepředjímal,“ řekl Rada.

Pokud tedy Rada ve funkci trenéra Dukly i po tříměsíčním trestu zůstane, se začátkem příští sezony bude moci opět usednout na lavičku. Tak mohl činit i dosud, než bylo vyhotoveno pravomocné rozhodnutí. Ve všech prozatímních jarních zápasech tak pražský celek vedl.

A Dukle to i přes neklidnou situaci týkající se trenéra šlapalo. Někdejší armádní celek šest kol před koncem druhou nejvyšší soutěž vede se čtyřbodovým náskokem a útočí tak na přímý postup mezi elitu. Zbytek sezony se ale bude muset obejít bez známého bouřliváka na lavičce.

Je podle vás dobře, že odvolací komise Radovi výrazně zkrátila trest?
Ano
94,7 %
Ne
5,3 %
Celkem hlasovalo 1761 čtenářů.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.