Hlavní obsah

Rekordní nákupy, rekordně příšerné výsledky. Chelsea potřebuje složit reparát, opora myslí na titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ještě nikdy jsem neviděl pytel peněz skórovat,“ prohlásil kdysi legendární Nizozemec Johan Cruyff. A jeho citát jako by předznamenal příšernou sezonu Chelsea, která by se snadno dala označit za vůbec nejhorší v novodobé historii. Londýňané utratili za posily v minulém ročníku přes 611 milionů euro (asi 14,8 miliardy korun). Místo kýžených úspěchů ale sklízeli jen direkt za direktem. Nový trenér Mauricio Pochettino má před sebou jediný úkol – vrátit trochu radosti do života příznivců Blues, neboť za poslední rok si jí užili pramálo…

Foto: Matthew Childs, Reuters

Nový trenér londýnské Chelsea Mauricio Pochettino.

Článek

Vypadnutí z obou domácích pohárů hned v prvním zápase a krach v osmifinále Ligy mistrů by fanoušci asi ještě se skřípěním zubů přežili. Ale dvanácté místo v Premier League? Označit tohle naprosté fiasko za pouhou facku by bylo slabé slovo. Vždyť od roku 1992, co anglická nejvyšší soutěž tohle pojmenování nosí, Chelsea nikdy neskončila hůře. Ani v éře před Romanem Abramovičem, který do klubu v červnu 2003 přinesl jak finance, tak  úspěchy na domácím i mezinárodním poli...

Jenže první sezona poté, co od ruského miliardáře klub odkoupil Američan Todd Boehly, ukázala jediné. A to že jednoduše neexistuje rovnítko mezi sumou, vynaloženou na nákup posil, a zlepšenými výkony na hřišti. Proto došlo v létě k zemětřesení v kádru, hned sedmnáct hráčů odešlo (v některých případech spíše bylo odejito). Mezi ně patří jak ti méně vytěžovaní, tak například opory N´Golo Kanté, Mason Mount, César Azpilicueta, či Mateo Kovačič.

Zbrusu novému kouči Pochettinovi se hlásila i hezká řádka posil, jako například útočníci Christopher Nkunku a Nicolas Jackson či stoper Axel Disasi. Celkové výdaje na platy hráčů by se díky zmíněné čistce ale měly snížit. Vedení i tak plánuje z Chelsea opět udělat obávaný kolos, k čemuž by měl pomoci právě trenér, jenž dříve šéfoval lavičce Tottenhamu či Paris Saint-Germain. Jsou tomu přeci jen dva roky, co Blues zvítězili (gólem Kaie Havertze, který v probíhajícím přestupovém období zmizel do Arsenalu) v nejprestižnější klubové soutěži světa, tedy Lize mistrů, tak by snad nemělo jít o tak obtížnou výzvu...

„Chelsea je jeden z největších klubů na světě. Jediné, co chci, je vrátit do něj štěstí," prohlašoval Pochettino krátce po podpisu smlouvy. „Těším se na to, že budu moci pracovat s mladým týmem a přistupovat ke všemu jinak, než tomu zde bylo doposud. Ale je nutné si uvědomit, že musíme opravdu tvrdě dřít, abychom mohli v následujících letech vybudovat úspěšný mančaft," dodal s výhledem do relativně daleké budoucnosti, vzhledem k tomu, že průměrná životnost trenéra na lavičce Chelsea rozhodně není z nejdelších.

Fakt, že mužstvo omladilo, nelze zpochybnit. Žádné z letních posil není více než pětadvacet roků, dosti vypovídající je i fakt, že kapitánskou pásku bude nově nosit teprve 23letý Reece James. „Na roli kapitána se moc těším, ačkoliv chápu, že musím naplnit velká očekávání. Měli jsme tu v předchozích letech vynikající lídry, jako například Johna Terryho, Garyho Cahilla, nebo Césara Azpilicuetu," zavzpomínal anglický reprezentant na dřívější vůdce kabiny Blues.

„Začátku sezony se nemůžeme dočkat. V klubu je úplně jiné prostředí, mnoho posil. Příprava byla kvalitní, poslední ročník už je zapomenut. Nevidím tedy důvod, proč bychom nemohli dosáhnout toho, čeho dosáhnout chceme," burcoval James.

A po čem tedy na Stamford Bridge touží? Pokud čekáte, že přijde nějaká umírněná fráze, Enzo Fernández vás šeredně zklame. „Naším hlavním cílem je vyhrát Premier League," bez okolků prohlásil argentinský středopolař, jenž byl součástí přestupové horečky Chelsea v minulé sezoně. Po šampionátu v Kataru totiž přišel z Benfiky Lisabon za těžko uvěřitelných 121 milionů euro (2,9 miliardy korun).

„Ale tehdy bylo vše těžší, hodně se toho měnilo. Teď můžeme mít daleko větší ambice, chceme dominovat v každém zápase, do něhož nastoupíme," motivovaně pravil Fernández. „Nebudeme naše ambice nijak omezovat. Věřím tomu, že společně můžeme dosáhnout čehokoliv. Budeme bojovat, abychom společně vytvořili něco fantastického," doplnil ho Pochettino.

Podobně jako vysoké útraty, ani silná slova nemusí vést k činům. Nedělní ligový prolog proti Liverpoolu, který má po uplynulé sezoně také co napravovat, ale zajisté mnohé napoví...

Reklama

  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.