Hlavní obsah

Exodus zkušeností (nejen) k Saúdům. Omlazený Liverpool se pokusí napravit zpackanou sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem touhle dobou měli velké oči a ještě větší hlad. Vždyť v ročníku 2021/22 fotbalisté Liverpoolu triumfovali v anglickém Ligovém poháru i FA Cupu a další dva kolosální úspěchy, tedy ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů a trofej pro vítěze Premier League, jim o maličký kousíček utekly. Jenže poslední sezonou se Reds, i přes zisk anglického Superpoháru v jejím samém úvodu, spíše protrápili. Žádnému dalšímu titulu se ani zdaleka nepřiblížili i přes zlepšenou formu na konci ligového maratonu dosáhli pouze na pátou příčku, která znamená pouze postup do spárů chudší příbuzné Champions League, tedy Evropské ligy. I proto má slavný klub co napravovat…

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Liverpool bude opět patřit k nejsledovanějším týmům Premier League (ilustrační foto)

Článek

Problém byl evidentní. Osvědčení koně kouče Jürgena Kloppa marně hledali ztracenou pohodu, která je v předchozích letech dovedla do užší evropské špičky. Fanoušci i odborná veřejnost během výsledkových krizí německému stratégovi jednohlasně vyčítali, že svým dlouhodobým oporám až příliš věří, což ale on sám odmítal.

„Souhlasím s tvrzením, že jsem k hráčům loajální. Ale rozhodně ne až příliš," bránil se Klopp. „Každopádně se musí změnit spoustu věcí, možná i na pozici manažera, ačkoliv z vlastní vůle rozhodně neodejdu."

A vedení jednomu z nejlepších trenérů poslední dekády důvěru ponechalo i pro nadcházející ročník. K rošádám tak došlo ve hráčském kádru, a jak už to tak bývá, odnesli to hlavně ti zkušení.

Veterán James Milner po osmi letech na Anfield Road a konci smlouvy zamířil do Brightonu, kontrakt uplynul také Nabymu Keitovi či Alexi Oxlade-Chamberlainovi. Hned trojice dlouholetých opor pak zamířila na vejmínek do Saúdské Arábie, konkrétně Roberto Firmino, Fabinho a kapitán Jordan Henderson. Hlavně poslední jmenovaný dostal své rozhodnutí, lidově řečeno, pořádně sežrat.

33letý středopolař se totiž roky prezentoval jako hlavní symbol akceptace LGBT komunity v anglickém fotbalovém rybníčku. Po nabídnutí královské gáže od Al-Itifáku, tedy klubu ze země, kde homosexuálům hrozí až trest smrti, ale jako by se jeho zdánlivě pevný morální kompas dostal nebezpečně blízko magnetu o síle 700 tisíc liber týdně (přibližně 19,7 milionu Kč)...

LGBT komunita, pro níž byl Henderson takřka polobohem, jej tak obratem odsoudila coby prospěcháře. „Je to komplikované, rozumím jejich argumentům a nemyslím si, že by Jordan na danou problematiku změnil názor. Ale dokud se nikdo z nás neocitne v podobné situaci, nemá právo ho soudit," diplomaticky hodnotil přestup kouč anglické reprezentace Gareth Southgate.

Vraťme se ale k fotbalové stránce věci. Henderson, Fabinho, Oxlade-Chamberlain, Milner i Keita nejraději operují v prostředku záložní řady, a všichni jsou fuč. Liverpool tak zainvestoval do dvou o poznání mladších středopolařů.

Z Brightonu vykoupil čerstvého mistra světa, 24letého Alexise Mac Allistera, z Lipska se pak na Anfield stěhoval o dva roky mladší Maďar Dominik Szoboszlai. Dohromady za ně zaplatil 112 milionů eur (2,7 miliardy korun) s vidinou, že všeuměl Mac Allister bude hlouběji ze hřiště podporovat Szoboszlaie, který se nejlépe cítí těsně za útočníky.

Z nákladných posil byl Klopp nadšený. „Alexis je všestranný, klidný na míči a disponuje vynikající herní inteligencí. Dominik již jako teenager platil za obrovský talent a rád bych, aby pochopil, že se na něj těšíme úplně stejně, jako se on těšil k nám," prohlásil na jejich adresu.

Obě nové tváře by měly, pokud si vše sedne, kvalitně podporovat nabitou útočnou letku Liverpoolu. Vždyť Mohamed Salah platí za záruku dvaceti ligových gólů za sezónu, přičemž jej doplní Diogo Jota, Cody Gakpo, Luis Díaz či Darwin Núñez. Poslední jmenovaný sice během své první sezony v dresu Reds často sklízel posměch za nepříliš hospodárné nakládání s brankovými příležitostmi, v přípravě se ale za 210 minut na hřišti prosadil hned čtyřikrát.

Palčivou otázku, zda to bude stačit na ambiciózní Arsenal, dominantní City, nebo řadu dalších vyzyvatelů, pomůže rozřešit až víkendový start Premier League. A držte se, bude to jízda.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice