Hlavní obsah

Bílkovy plány s trhlinami - Matějovský se omluvil, nešťastného Rosického omluvil trenér

PRAHA

Příprava české fotbalové reprezentace na rozhodující kvalifikační zápasy se Španělskem a Litvou sotva začala a Bílkovy plány dostaly trhliny. Sparťanský dirigent Marek Matějovský na sraz v dejvickém hotelu Praha pro zranění vůbec nedorazil, kapitán národního mužstva se z vážných rodinných důvodů rovněž omluvil. „Tomáš potřebuje volno, aby se dal dohromady. Je to pro něho hrozně těžké,“ bylo i na reprezentačním trenérovi patrné, jak smutná zpráva, kterou Tomáš Rosický oznámil ještě před srazem, dolehla na celý tým.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nešťastného Tomáše Rosického trenér reprezentace Michal Bílek z poledního srazu omluvil, při odpoledním tréninku se však už kapitán národního týmu k mužstvu připojil.

Článek

V nedělním zápase Premier League na stadionu Tottenhamu kapitán české reprezentace Tomáš Rosický v barvách Arsenalu nenastoupil, před pondělním srazem národního mužstva oznámil, že jeho partnerka, modelka a televizní moderátorka Radka Kocurová přišla v závěru minulého týdne na konci pátého měsíce těhotenství o dítě, které spolu očekávali.

"S hlubokým zármutkem musíme oznámit, že jsme kvůli zdravotním problémům ztratili naše první dítě. Žádáme veřejnost i média o ohleduplnost k celé rodině, kterou událost silně zasáhla," sdělil prostřednictvím ČTK.

Bílek se s Rosickým domluví

„Je to pro něho hrozně těžké. Potřebuje volno, aby se dal dohromady. Dnešního odpoledního tréninku se Tomáš zúčastní a pak se domluvíme, jak bude v týdnu fungovat dál,“ měl Michal Bílek samozřejmě maximální pochopení pro Rosického těžkou životní situaci.

Do odpoledního tréninku české reprezentace se Tomáš Rosický (vpravo) už zapojil. Na snímku společně s Jaroslavem Plašilem.foto: Právo/Jan Handrejch

Omluvu sparťanského dirigenta Marka Matějovského, kterého do reprezentace povolal po dvou letech, respektoval Bílek samozřejmě také. „Mluvil jsem s ním už před ligovým zápasem Sparty v Příbrami a dozvěděl se, že to s ním nevypadá dobře. Trenér Sparty a reprezentace Petr Novák pak potvrdil, že Matějovský potřebuje klid, aby se dal zdravotně dohromady. Proto vypadl z nominace,“ vysvětloval kouč národního týmu.

Matějovský měl být alternativou

Absence Matějovského pro něho samozřejmě představuje komplikaci. „Zvláště proto, že vykartovaný Plašil nemůže proti Španělsku nastoupit a já s Matějovským počítal jako s alternativou na jeho místo,“ přiznával Bílek. „Ale poradíme si, máme do středové řady k dispozici dost hráčů – Rosického, Hübschmana, Vacka, Jiráčka a Koláře.“

V pátečním večerním duelu proti mistrům světa a Evropy nemůže nasadit Bílek ani distancovaného Rezka, přesto věří, že jeho tým je schopen se o bod jistoty se Španělskem porvat a alespoň remízu vybojovat.

„Chtěli bychom mít před posledním kvalifikačním zápasem v Litvě vše ve svých rukou, a proto bychom potřebovali uhrát minimálně remízu. Naše motivace je obrovská, i když si uvědomujeme, jak obrovskou kvalitu Španělé představují,“ nechal se slyšet trenér české reprezentace a dodával, že ani absence zraněného Iniesty a Fábregase ji nijak nesnižuje.

Španělé slabší nebudou

„Nemůžeme počítat s tím, že by byli slabší než na jaře v Granadě. Iniesta a Fábregas sice do pátečního zápasu nezasáhnou, ale soupeř má k dispozici Davida Silvu, Pedra a další hráče,“ dodával Bílek.

Trenér národního týmu Michal Bílekfoto: Právo/Jan Handrejch

Přesto si myslí, že minimálně vytouženou remízu lze se Španělskem uhrát. „Taktika by měla být podobná, jako na jaře v Granadě,“ naznačuje Bílek, s čím míní na soupeře vyrukovat. „Základem je výborná obrana, přičemž budeme spoléhat na standardní situace a střely zdálky. A protože budeme hrát doma, musíme si při útočení počínat mnohem odvážněji,“ doplňoval trenér.

Reklama

Související témata: