Hlavní obsah

Brankář Petr Čech se rozhodl ukončit reprezentační kariéru. Definitivně a napořád, potvrdil

Aktualizováno

„Jsem perfekcionalista a nechci dělat věci jen na půl. A proto jsem došel k závěru, že v reprezentaci končím. Definitivně,“ potvrdil Petr Čech, že éru v národním týmu uzavírá a zápas na evropském šampionátu ve Francii proti Turecku byl skutečně jeho posledním vystoupením v reprezentačních barvách. „I pro nového trenéra národního týmu bude lepší, když teď už ví, že pro kvalifikaci o světový šampionát se mnou nemá počítat. Rozhodně lepší, než kdybych se v průběhu kvalifikace jednou omluvil z přípravy, podruhé ze zápasu,“ dodával v pátečním odpoledni, kdy své stanovisko sděloval.

Petr Čech ukončil reprezentační kariéruVideo: Sport.cz

 
Článek

Už začátkem roku Čech naznačoval, že konec reprezentační kariéry zvažuje. Při vyhlášení ankety Fotbalista roku o tom mluvil bývalý gólman Blšan, Sparty, Rennes a Chelsea nahlas a veřejně. Dnes potvrdil, že dospěl k definitivnímu rozhodnutí. Po 124 zápasech, v nichž stál mezi tyčemi národního celku, se rozhodl říct reprezentaci adieu.

„Rád dělám věci pořádně a na sto procent, proto jsem zvolil nejlepší variantu," ujišťoval legionář ve službách londýnské Arsenalu, že jeho verdikt je neměnný.

„Spousta lidí mě od něho zrazovala a chtěla, abych dál pokračovat, ale jsem přesvědčen, že jsem se rozhodl správně," trval na svém Čech, který se v reprezentačním áčku objevil poprvé v únoru před čtrnácti lety v přípravném zápase proti Maďarsku na Kypru.

Reminiscence na Brücknera i Nizozemce

Trenér Karel Brückner ho tam poslal. „Obrovská osobnost. Trenér, který mě v národním mužstvu vedl po většinu kariéry," vzpomněl si na doyena z Hané Čech při loučení s reprezentační kariérou.

Vzpomínal pochopitelně i na velké zápasy, jež v národním týmu zažil. „Třeba na duel s Holandskem na mistrovství Evropy v Portugalsku, kdy se hrálo nahoru dolu, padlo pět gólů, rodila se spousta šancí a my nakonec vyhráli. Ale stejně tak vzpomínám třeba na zahajovací střetnutí na Euru v Rakousku a Švýcarsku před osmi lety, kdy jsme nastupovali proti domácí reprezentaci helvétského kříže," vybavoval se velká a památná utkání. „I barážová střetnutí o postup na mistrovství světa a Evropy, která jsme zvládli a na šampionáty postoupili, mezi ně patřila," dodával.

Jenže teď je konec. Definitivní, nenávratný.

Šampionát jeho rozhodnutí neovlivnil

„Účinkování na šampionátu ve Francii nemělo na mé rozhodování vliv, udělal jsem ho už před turnajem," potvrdil Čech, který měl o vystoupení české reprezentace na mistrovství Evrropy pochopitelně odlišnou představu.

"Náš tým měl větší kvalitu, než jakou se mu podařilo na EURO ukázat, proto turnaj nenaplnil naše očekávání. I já chtěl zakončit  reprezentační kariéru jiným výsledkem. Minimálně vyhrát nad Tureckem a pak bojovat ve vyřazovací části šampionátu o překvapení. O takovou pohádku, jakou zažil Wales či Island," přiznal při dnešním loučení a tvrdil, že už není cesty zpátky.

„Muselo by se stát opravdu něco mimořádného a extrémního, abych o návratu ještě uvažoval. Ale to se nestane," byl si Petr Čech jistý, že už se v sestavě české reprezentace nikdy neobjeví.

Teď už ví, že i únava se přihlásí

"Byl jsem součástí národního týmu dlouhou dobu a jsem rád, že šlo o působení úspěšné. Vždyť já někdy na samém začátku kariéry toužil jen po tom, abych si za reprezentaci zahrál alespoň jednou jedinkrát, a ten sen jsem mnohonásobně překonal. I proto stálo za to fotbal hrát a být tak dlouhou dobu v reprezentaci," svěřoval se legionář ve službách Arsenalu.

"Sedmnáct let jsem zvládal obrovské zatížení ve dvou nejlepších klubech v Anglii a v reprezentaci zároveň, počet odchytaných zápasů se blížil v každé sezóně obrovskému číslu. Teď vím, že přijde čas, kdy budu potřebovat víc odpočinku a i trochu úlevy, abych si prodloužil kariéru," vysvětrloval Čech, co ho k rozhodnutí o konci v národním týmu vedlo především.

"Rád dělám věci na sto procent. Kvalifikace o postup na mistrovství světa potrvá dva roky a nepovažoval bych za férové ji začít a pak někdy uprostřed bojů o postup do Ruska oznamovat, že jsem unavený. Pro nového trenéra i mužstvo je lepší slyšet už teď, že končím," přidával.

Reklama