Hlavní obsah

Brückner: Neuznávám žádné skupiny smrti, ani ty lehké

Slavnostní atmosféru pátečního losování skupin fotbalového mistrovství světa v Německu si přímo v Lipsku užil trenér české reprezentace Karel Brückner. Zkušený kouč v rozhovoru pro Právo přiznal, že ze složení skupiny E, kam byli vylosování také čeští fotbalisté, má smíšené pocity. "Nedělal bych ale z losu drama," říká zkušený kouč.

Článek

Byl jste při losování nervózní? Nervy budou jindy, tohle byl slavnostní večer. Do nějaké skupiny nás museli vylosovat.

Prozradíte svoje pocity? Pořád jsou takové neurčité. Přiznám se, že týmy Ghany a USA neznám, ani jsem je neviděl. Zatím mám jen zprostředkované informace. S Italy se známe celkem dobře. Navíc jsem je viděl i v zápasech s Nory, když jsme se připravovali na baráž. Máme objednané kazety, budeme shánět další informace, čeká nás v tomto směru hodně práce. Nepříjemné je, že s týmem USA hrajeme první zápas. Neuvidíme ho předem, možná v nějakém přípravném utkání, ale to se nedá nic dělat. My stejně upřednostňujeme svůj herní styl, takže bych z losu nedělal žádné drama.

Nemáte obavu ze soupeřů, ať už ve skupině, nebo případně potenciálních, jejichž herní styl neznáte a nevyhovuje nám? Ono to platí i opačně. Soupeře velice pečlivě studuji a hledám možnosti, jak je přehrát a zároveň otupit jejich silné zbraně. Dokázali jsme to s Finy, naposledy s Nory, musíme to zvládnout i s těmi dalšími.

Považujete naši skupinu za těžkou? Neuznávám žádné skupiny smrti, ani ty lehké. V Německu se sejde dvaatřicet nejlepších týmů světa a překvapit mohou právě ti, kteří jsou považováni za outsidera. Nebylo by to poprvé.

Opravdu jste neměl před losováním nějaká přání? Neměl. To je totiž vždycky první krok k nějakému maléru, říkat si, že tenhle soupeř je slabý a tahle skupina hratelná nebo tuhle nechci, protože to je skupina smrti. To všechno zavání nějakým podceňováním nebo naopak přeceňováním a hlavně ne pokorou, a tu já mám před každým soupeřem. To jsou všechno spekulace, opravdu si nevyberete lehkého soupeře.

Neříkejte, že nemáte nějaký sen, s kým byste si chtěl zahrát... Pokud možno bych si v Německu chtěl zahrát alespoň se šesti soupeři. To by totiž znamenalo semifinále a boj o medaili.

Když postoupíme, můžeme už v osmifinále narazit na Brazílii... Tak daleko se teď nedívám. Na to je času dost. Vy koukáte moc dopředu a já bych tím mohl něco pokazit.

Brazílii ale považuje většina odborníků za největšího favorita, souhlasíte, že je o třídu jinde než ostatní? Nesouhlasím a nesouhlasil bych ani u jiných mužstev. Ano, o Brazílii se to říká, určitě patří k favoritům. Má skvělý tým a hráče, ale to neznamená, že musí bez problémů prokráčet celým šampionátem až k finále a titulu. Když chcete jako favorit vyhrát, musíte mít nejen kvalitní hráče, ale je tam ještě deset až patnáct komponentů, které se musejí naplnit, a mnohé nemůžete ovlivnit.

Co říkáte rozmístění našich zápasů? Je to dvakrát Porúří a jednou Hamburk. Nedalo se předpokládat, že si vybereme místo pobytu a budeme hrát třeba dvakrát v jeho blízkosti. Teď musíme najít nějakou lokalitu, ale nemusí to být bezprostředně poblíž měst, kde budeme hrát. K dispozici jsou letadla, takže není až tak podstatné, jestli to je o sto nebo dvě stě kilometrů dál. Důležitá bude i dostupnost letiště.

Už jste mluvil s některým z kolegů trenérů? Potkali jsme se s koučem Italů Marcelem Lippim, popřáli jsme si dobrou chuť a řekli jsme si, hlavně ať se nepotkáme ve skupině. A vidíte, hrajeme spolu.

Líbil se vám program losovacího aktu? Byly tam fragmenty, které se mi líbily.

Bude mít los velký vliv na výběr soupeřů pro přípravu? Určitě, odpadnou nám zápasy s USA a zřejmě i s Brazílií, které se nám hlásily. Teď si všechno vyhodnotíme i z pohledu našeho prvního zápasu 12. června. Samozřejmě také zvážíme, kde, kdy a s kým bychom chtěli hrát.

Už na vás dýchla atmosféra šampionátu? Určitě, a nejen na losování. I v Lipsku však bylo znát, že jde o něco velkého, možná většího, než jsou olympijské hry nebo jiné veliké mimosportovní akce. Už v létě, když jsem byl na Poháru FIFA, bylo cítit, jaký je fotbal obrovský fenomén, a nejen v prostředí stadiónů. Po všech stránkách jsme si prožili turnaj v Portugalsku, nemyslím jen sportovně, ale i to ostatní kolem, na co se vzpomíná. Tam to bylo trochu romantičtější, tady to bude jiné.

Reklama

Související témata: