Hlavní obsah

Černohorští sokoli jako husitští bojovníci: Jeden za všechny, všichni za jednoho

PODGORICA/PRAHA

Zatímco Bílkův výběr připomíná před barážovou konfrontací s Černou Horou tak trochu polní lazaret, v táboře soupeře vládne pohoda. „Až na Džudoviče jsme všichni zdraví a tím naše šance narůstají, i když Češi zůstávají vzhledem k větším mezinárodním zkušenostem přece jen mírnými favority,“ nechal se slyšet při srazu černohorské fotbalové reprezentace jeden z nejzkušenějších soupeřových hráčů Andrija Delibašič působící ve španělském Vallecanu.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Černohorci Jovanovič (vlevo) a Pekovič se radují z postupu do baráže

Článek

Sjížděli se na etapy. Jako jeden z prvních dorazil do Podgorici ten, který to měl nejdál. „Základní část soutěže nám skončila, a proto jsem se vydal hned domů. Po barážových zápasech se ale vracím zpátky do Koreje, neboť nás čeká play off,“ vykládal útočník korejského FC Soul Dejan Demjanovič.

"Dobře, že jsme nedostali za barážového soupeře Portugalce, protože proti Čechům jsou naše šance rozhodně větší. Výkonnostně jsou totiž někde mezi Anglií a Švýcarskem, tedy soupeři z kvalifikace. Přivezl jsem si dobrou formu a věřím, že našemu mužstvu nějakým gólem pomohu,“ dodával Demjanovič, jenž ve 29 zápasech korejské ligy nastřílel 23 branek a stal se nejlepším kanonýrem.

V pondělí na tréninku měl trenér Černé Hory Branko Brnovič k dispozici šestnáct hráčů a netrpělivě očekával dalších osm, které na baráž pozval. Vučiniče z Juventusu, Pekoviče z německého Fürthu, Daloviče a Novakoviče z ruského Permu, Božoviče z Rapidu Bukurešť, Jovanoviče z ruského Nalčiku, Boškoviče z amerického D.C. United a Četkoviče z polského Bialystocku. Všichni dorazili pozdě večer a v úterý ráno.

Trenér černohorské reprezentace Branko Brnovič se raduje během utkání s Anglií.foto: Reuters/Stevo Vasiljevič

„Důležité je, že přijel i obránce Baša, v kvalifikaci nám chyběl. Po zranění by měl být v pořádku,“ pochvaloval si kouč Černohorců Brnovič, který věří, že by se do pátku mohl dát dohromady i legionář z Nalčiku Džudovič. Toho jediného totiž trápí na srazu zdravotní problémy.

„Pokud budeme hrát jako v kvalifikaci, máme šanci. Musíme podat kolektivní výkon a bojovat jako třeba proti Anglii. Jeden za všechny, všichni za jednoho,“ burcoval všechny kolem sebe kapitán Nalčiku Miodrag Džudovič bojovým krédem českých husitů.

„Naší nevýhodou je, že nemáme v mužstvu mnoho hráčů, kteří by měli podobné mezinárodní zkušenosti jako Češi. Ani na mezistátní scéně, ani v klubech. Obrovskou výhodou ale pro nás naopak je, že se odveta hraje v Podgorici. V ní se rozhodne,“ věří v bouřlivou podporu domácího prostředí španělský legionář Andrija Delibašič.

Černohorec Andrija Delibasič (vlevo) střílí gól do anglické sítě v rozhodujícím zápase kvalifikace, v němž jeho tým prohrával už 0:2, ale přesto zachránil remízu.foto: Reuters/Darren Stamples

„Důležité bude nedostat v prvním zápase v Praze gól. To ale neznamená, že budeme hrát pasivně, zavřeme se před naší šestnáctkou a budeme jen bránit. Samozřejmě že si musíme dávat pozor na Baroše, který prošel spoustou výborných klubů a je velice nebezpečný, ale my musíme přidat k disciplinované obraně i kvalitní ofenzívu. Hráče na ni máme, protože všichni vědí, jakou výbornou formu mají Vučinič a Jovetič,“ rozebíral šance černohorských sokolů před pátečním střetnutím v Praze Miodrag Džudovič.

Reklama

Související témata: