Hlavní obsah

USA - Česko 0:0České fotbalistky uhrály remízu s americkými mistryněmi světa

České fotbalové reprezentantky uhrály na úvod turnaje SheBelieves Cup v americkém Carsonu remízu 0:0 s domácím týmem úřadujících mistryň světa. I když měl favorizovaný domácí výběr navzdory absenci řady tradičních opor výraznou převahu, svěřenkyně kouče Karla Rady neinkasovaly. Velkou zásluhu na tom měla brankářka Paris Saint-Germain Barbora Votíková.

Foto: Orlando Ramirez, Reuters

Česká reprezentantka Gabriela Šlajsová v souboji s Kelley O'Haraovou.

Článek

"Je to super. Pořád to zpracovávám, protože remíza 0:0 s takovým týmem je skvělý výsledek. Jsem moc ráda, že se nám to tak povedlo a ještě jsem mohla týmu pomoci a několika zákroky jej podržela. Těšila jsem se na velký zápas a vyšlo nám to," citoval Votíkovou web Fotbalové asociace ČR.

Nadšený byl i trenér Rada. "Mám z toho výborný pocit, uhrát bod s USA je skvělý výsledek. Holky celý zápas odmakaly, hrály zodpovědně a zaslouží si velký dík. Plnily to, co jsme si před zápasem řekli, a až na pár výjimek odehrály velmi dobrý zápas. Američanky si samozřejmě šance vytvořit dokázaly, ale také díky výborně chytající Báře Votíkové jsme nakonec remízu dokázali vybojovat," hodnotil.

Dalším soupeřem českého týmu bude Island, který v úvodním utkání turnaje porazil Nový Zéland 1:0. Zápas rozhodla gólem po 48 sekundách hry Dagný Brynjarsdóttirová.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Česká brankářka Barbora Votíková zastavuje střelecký pokus Američanky Trinity Rodmanové.

Tým USA nastoupil bez hvězd Megan Rapinoeové či Alex Morganové. Trenér Vlatko Andonovski se rozhodl dát na turnaji příležitost mladším hráčkám. Jednou z nich byla i devatenáctiletá dcera legendárního basketbalisty NBA Dennise Rodmana Trinity, která si odbyla reprezentační debut.

Mladá útočnice, která nedávno v americké fotbalové lize NWSL podepsala s Washingtonem čtyřletou smlouvu za rekordní sumu 1,1 milionu dolarů, přišla na hřiště po hodině hry. V 73. minutě měla velkou šanci rozhodnout, ale sama před Votíkovou hlavičkovala doprostřed branky.

Gólmanka českého týmu, který je ve světovém žebříčku na 24. místě, si připsala podle statistiky osm úspěšných zákroků. Američanky prodloužily neporazitelnost na domácí půdě už na 63 utkání.

České fotbalistky si vedly výrazně lépe než v dosud jediném vzájemném duelu, který v roce 2000 na turnaji v Melbourne prohrály 1:8.

Reklama

Související témata: