Hlavní obsah

Fotbalistky rozehrají turnaj v USA zápasem s domácími mistryněmi světa

České fotbalové reprezentantky zahájí letošní sezonu zápasem s úřadujícími mistryněmi světa Američankami, které vyzvou na úvod turnaje SheBelieves Cup v kalifornském Carsonu. Proti aktuálnímu lídrovi žebříčku FIFA nastoupí svěřenkyně trenéra Karla Rady v pátek v 5:00 SEČ.

Foto: FAČR

Radost českých fotbalistek po výhře. Ilustrační foto.

Článek

Tým USA nastoupí bez hvězd Megan Rapinoeové či Alex Morganové. Trenér Vlatko Andonovski se rozhodl dát na turnaji příležitost mladším hráčkám.

"V kádru jim chybí ty nejstarší a topové hráčky, které tým táhly. Zabudovávají nové mladé hráčky, ale vůbec se nemusíme bavit o síle USA. Považuji je za světovou jedničku. Jsem rád, že si s tímto soupeřem můžeme zahrát, abychom věděli, jak na tom jsme a co s nimi dokážeme uhrát," uvedl Rada na webu Fotbalové asociace ČR.

Dosud jediný vzájemný duel v roce 2000 na turnaji v Melbourne vyhrály Američanky vysoko 8:1.

Na stadionu v Carsonu, kde hrají losangeleské týmy mužskou MLS, se mohou fotbalistky těšit na skvělou diváckou kulisu. Podle Rady má přijít asi 25 tisíc diváků. "Samozřejmě je to takový bonbonek k tomu zápasu. Myslím si, že před takto plným stadionem ještě holky nehrály. Je to pro ně další velká zkušenost, hrát v takovéto atmosféře je paráda," řekl vicemistr Evropy z roku 1996.

V dalších zápasech jeho tým narazí na Island a Nový Zéland. "Je to velmi prestižní turnaj a jsme vděční, že nás Američanky pozvaly. Pro mě jsou tady top týmy. Řadím je ke světové špičce. Tím pádem je to pro nás obrovská výzva znovu sbírat zkušenosti a vzít si z turnaje co nejvíce," prohlásil Rada.

Reklama