Hlavní obsah

Čtyři roky si musel počkat Řezník na svou druhou reprezentační chvíli. Proti Rusům by měla přijít

zp (Rostov na Donu)Sport.cz

Dlouhé čtyři roky musel čekat, než zase přijde jeho chvíle. „Už je to opravdu strašně dávno, co jsem si poprvé a také naposledy zahrál za reprezentaci. Bylo to ještě v éře trenéra Vrby,“ vzpomíná plzeňský obránce Radim Řezník, jak ho někdejší kouč národního týmu a nyní už zase trenér Viktorie postavil proti Američanům k jedinému utkání, jež má v národním týmu na kontě. Dnes v Rostovu na Donu v přátelském střetnutí se sbornou by k němu mohl přidat druhý start.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Radim Řezník na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Jednu výhodu Řezník v boji o místo v sestavě má a samo sebou ji připomněl. „V Plzni sice hraju na místě pravého obránce, ale jsem použitelný i jinde. Třeba jako stoper. Minulý rok jsem v klubu zaskakoval jako stoper a nebylo to zase až tak hrozné," netajil, že je mu vlastně jedno, zda trenér Jarolím zvolí na Rusy sestavu se čtyřmi obránci nebo znovu vsadí na pětičlennou obranu se třemi stopery.

Přípravný zápas Rusko - Česká republika se hraje v pondělí v 18 hodin v Rostovu na Donu, řídí ho Alijar Aghajev z Ázerbájdžánu, přímý přenos vysílá ČT Sport, on line reportáž sledujte na www.sport.cz

„Už když jsem dostal pozvánku na reprezentační sraz, uvědomoval jsem si, jak velký přetlak v národním týmu panuje na místě pravého obránce. Kadeřábek, Gebre Selassie, Bořil, Coufal, ti všichni tam mohou hrát. Já jsem sice z Plzně zvyklý na hru v čtyřčlenné obraně, ale nemohu si vybírat. Ani role stopera by mně nevadila," přemítal, pro jakou variantu se trenér Jarolím nakonec rozhodne a zda na něho v sestavě zbyde místo.

„Nemohu si vybírat, budu rád, když šanci dostanu," nijak si Řezník nenárokoval v sestavě místo, na které je z klubu zvyklý.

„Právě pro tuto univerzálnost jsme ho do národního mužstva brali," potvrzoval reprezentační kouč Karel Jarolím, že si je vědom, jak využitelný plzeňský bek je a že by šanci dostat měl. I v sestavě se čtyřčlennou obranou, kterou na ruskou sbornou nachystal.

„Nečeká nás nic jednoduchého, protože Rusové mají velmi dobré mužstvo. A nic na tom nemění, když ani některé jejich opory v čele s Dzjubou nenastoupí, protože i další hráči jsou velice kvalitní. Vždyť hrají v klubech, jež v ruské lize figurují hodně nahoře. Ani jejich herní styl se nejspíš měnit nebude, budou se držet toho, co předváděli na mistrovství světa," očekává Řezník, že čtyřicet tisíc diváků v ochozech rostovské arény požene domácí tým za výhrou.

„Je vidět, jak Rusové fotbalem žijí a jak tady šel fotbal nahoru," je si vědom euforie, kterou postup sborné do čtvrtfinále mistrovství světa vyvolal po celém Rusku. "Jen dobře, že přijde tolik lidí, protože před takovou návštěvou se hraje mnohem lépe, než když je stadión zaplněný jen ze čtvrtiny. Mně tedy určitě. Teď ještě abychom uspěli.... Každý dobrý výkon a výsledek mužstvo pozvedne, což teď potřebujeme. A je jedno, zda jde o přátelský zápas nebo utkání Ligy národů," slibuje Řezník, že pokud se na hřiště dostane, odevzdá proti Rusům maximum, co v sobě má.

Bude to i pro něho osobně důležitý test, protože už příští týden na něho čeká další konfrontace s ruským fotbalem. Pro změnu na klubové úrovni, protože jeho Plzeň vstoupí do základní skupiny Ligy mistrů domácím zápase s moskevským CSKA.

„Nemyslím, že by mně zápas se sbornou měl říct víc, než nám řekne před utkáním s CSKA trenérem Vrba. Vždyť já vlastně ani nevím, kteří hráči z CSKA za ruskou reprezentaci hrají. Trenér Vrba toho ale ví o našem prvním soupeři v Lize mistrů hodně, v Rusku navíc působil, takže nás určitě nachystá. A to nemluvím o tom, že i my už s moskevským soupeřem zkušenosti máme, neboť jsme s ním v Lize mistrů před pěti lety hráli," nebere Řezník dnešní duel se sbornou jako možnost důkladněji se seznámit s ruským fotbalem.

Reklama

Související témata: