Hlavní obsah

Dvojnásobná trenérova radost. Ze zachráněné remízy s Ukrajinou, z výpomoci Estonců ještě větší

Plzeň

Radost měl hned dvojnásobnou. Z trefy Vydry, který v poslední vteřině nastaveného času zachránil české reprezentaci v přípravném duelu s Ukrajinci remízu, z následné zprávy z Cardiffu ještě větší. „Věřím, že když v říjnu v Praze Wales porazíme, bodově mu odskočíme a na druhém místě už ve skupině zůstaneme,“ kvitoval trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý kvalifikační výpomoc Estonců, kteří po bezbrankové remíze obrali Balea a spol. o dva body.

V říjnových zápasech budeme silnější, věří Jaroslav Šilhavý. Potěšila ho remíza WalesuVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Konstelace v kvalifikační skupině se rázem změnila a k druhé příčce dávající stoprocentní jistotu na účast v baráži o postup na světový šampionát v Kataru teď máte se svým týmem mnohem blíž...

V Belgii jsme v neděli tiše doufali, že bychom mohli něco udělat, což se nestalo, takže remízu Walesu s Estonskem samozřejmě kvitujeme. Už proto, že my tam tři body ztratili. Velšané doháněli výhru už v předchozím kvalifikačním zápase proti Bělorusku, ale nakonec nad ním vyhráli. Proto je teď jejich nerozhodný výsledek doma s Estonskem překvapivý.

Přesto, anebo možná právě proto, nebude říjnové utkání navzdory výhodě domácího prostředí jednoduché. Půjde o přímý souboj o druhou příčku a Wales určitě přijede do Prahy s tím, že musí domácí zaváhání s Estonskem napravit.

My bychom ale už měli mít k dispozici silnější mužstvo než teď při zářijovém srazu. Po distanci se vrátí Patrik Schick, což bude záruka gólů, které on dávat umí. Uzdraví se i hráči, kteří tentokrát chyběli, takže tým bude zkušenější. A pokud Wales porazíme, čemuž věřím, a následně vyhrajeme i venkovní zápas s Běloruskem, dostaneme se v tabulce na druhé místo a už na něm zůstaneme.

Povzbuzení z remízy s Ukrajinou zachráněné v poslední vteřině přitom určitě pomůže.

S kvalitním soupeřem jsme odehráli výborný zápas, v němž mi k úplné spokojenosti chyběly pouze góly. Už v první půli jsme měli vstřelit minimálně dva a vývoj zápasu by se otočil. Po změně stran jsme soupeře přehrávali a vyrovnání jsme si zasloužili. Přišlo sice až v poslední vteřině, což se často nestává, o to větší a upřímnější byla naše radost..

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý a asistent Jiří Chytrý během přípravného utkání s Ukrajinou.

Znovu se prostě potvrdilo, jaké problémy má při absenci Schicka váš tým se střeleckou produktivitou a proměňováním šancí.

Patrik Schick je gólovým hráčem, jehož kvality známe, takže samozřejmě chyběl. Zvlášť v zápasech, v nichž jsme hráli do plných, což platilo jak pro kvalifikační střetnutí s Běloruskem, tak i pro přípravu s Ukrajinou, kdy bylo těžké dostat se přes bránícího se protivníka. Přesto se nám to dařilo proti Ukrajině lépe než proti Bělorusku, kdy jsme také zdolávali jeho obranu

Takže všechno je o Schickovi? Na něm ofenziva stojí a s jeho absencí padá?

Musíme hledat dál, musíme se vypomoci standardními situacemi, což se nám v minulosti dařilo, góly se musí rozložit mezi víc hráčů. Kdybychom proti Ukrajině proměnili šance, které jsme si připravili, asi bychom vyhráli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Spoluhráči ze Slavie Praha, Stanislav Tecl a Taras Kačaraba z Ukrajiny během přípravného mezistátního utkání v Plzni.

Tedy kdyby je proměnil hlavně Tecl...

Musím se ho zastat a pochválit ho, protože celý zápas poctivě odmakal a odpověděl nejlepším možným způsobem na kritiku, která jeho nominaci provázela a zpochybňovala. Jen se mu nepodařilo zúročit skvělý výkon góly

Tecla chválíte, co ostatní noví hráči, kteří se v nominaci objevili a jimž jste dal příležitost?

Díky spoustě absenci ji dostalo tentokrát víc hráčů. Zapadli do týmu, ukázali, co v nich je, každý odehrál, co umí.

Řekl si konkrétně v přípravě s Ukrajinou některý z nich o další reprezentační šanci?

Tecla už jsem chválil, velmi dobrý zápas odehrál i Sadílek, v obraně si počínal jistě Jemelka. I další hráči ale potvrdili, že se o nich dá nadále uvažovat.  Třeba už při říjnové nominaci.

Reklama