Hlavní obsah

Fotbalová generalita by měla zvolit nového trenéra reprezentace

PRAHA

O novém, v patnáctileté historii samostatné české reprezentace teprve čtvrtém trenérovi národního mužstva, by měl ve čtvrtek dopoledne rozhodnout výkonný výbor ČMFS. Po měsíčním vakuu plném dohadů, spekulací a zákulisních hrátek, které se občas měnily v tragikomedii, by měla mít reprezentace konečně nového kouče. „Nedovedu si představit, že bychom trenéra nezvolili,“ prohlásil tento týden pro Sport.cz první muž našeho fotbalu Pavel Mokrý.

Článek

Strahovské jednání má začátek naplánovaný na 10:30 a na programu je vlastně jen jediný bod - volba nového reprezentačního trenéra. „Vezmeme na vědomí i informaci o rozdělení finančních prémií za EURO vypracovanou trenérem Brücknerem, hlavně však místopředseda Košťál pověřený jednáním s potencionálními kandidáty přednese svůj návrh, k němuž se může každý vyjádřit. A samozřejmě bude mít právo navrhnout svého adepta. Pak se bude hlasovat a kdo získá nadpoloviční většinu, stane se trenérem,“ informoval Sport.cz o proceduře předseda ČMFS Pavel Mokrý.

Kandidáti přednesou vizi

O vizi, kterou mají uchazeči o místo reprezentačního trenéra před třináctičlennou fotbalovou generalitou přednést, se přes přímý dotaz Sport.cz slovem nezmínil. Tato myšlenka se zřejmě zrodila až tento týden, což nám víceméně potvrdil i jeden z kandidátů na funkci Petr Rada. „Dozvěděl jsem se o tom až v pondělí,“ potvrdil pro Sport.cz. Druhý z uchazečů o křeslo u národního mužstva Jozef Chovanec podobnou informaci dostal na soustředění v Rakousku, odkud se musel předčasně vrátit do Prahy.

Po proslovu kandidátů na funkci reprezentačního trenéra Jozefa Chovance a Petra Rady by mělo dojít k volbě. Tedy pokud se na scéně neobjeví další kandidát. „To nepředpokládám, ale ve fotbale pracuji už příliš dlouho, než abych podobnou možnost vyloučil,“ řekl ve zmiňovaném rozhovoru Pavel Mokrý. Samozřejmě že nepůjde o klasickou volbu, ale o vyslovení souhlasu s usnesením. „Vždycky jsme hlasovali veřejně, ale jestliže si budou ostatní členové výkonného výboru přát, klidně se může volit tajně. Lístky nechám nachystat,“ řekl Mokrý.

Sedm hlasů k vítězství stačí

Jako první by měl před fotbalovou generalitu předstoupit v 10:30 Jozef Chovanec, půlhodiny po něm Petr Rada. K tomu, aby jeden z nich usedl do trenérského křesla české reprezentace, je zapotřebí, aby získal nadpoloviční většinu hlasů. Předpokládá se, že se třináctičlenný výkonný výbor sejde v kompletním složení, takže k vítězství a trenérské funkci postačí sedm hlasů. Nový reprezentační trenér, který povede poprvé národní tým 20. srpna v londýnském Wembley proti Anglii, by měl být oficiálně představen ve 14 hodin.

Z původního okruhu kandidátů na trenéra české reprezentace zůstali nakonec ve hře jen dva - Jozef Chovanec a Petr Rada. Přitom už od března se vědělo, že trenér Karel Brückner byl rozhodnutý, že po mistrovství Evropy u národního týmu skončí, což neslavné vystoupení na EURO jen stvrdilo.

Nakonec zůstali jen Chovanec a Rada

Reprezentační manažer Vlastimil Košťál pověřený hledáním nového kouče však dlouho váhal a čekal. A když už začal jednat, vyloučil z okruhu potencionálních kandidátů z důvodu věku či překročeného trenérského zenitu italského kouče českého původu Zdeňka Zemana, trenéra vicemistrů Evropy z roku 1996 Dušana Uhrina, Františka Cipra, Jozefa Jarabinského a další adepty.

A protože už předtím se nedohodl s Karlem Jarolímem a Slavií, ze služeb svazu propustil s klidným srdcem do Sparty trenéra jedenadvacítky Vítězslava Lavičku, aby poté jeho nabídku odmítl i Ivan Hašek, upnul se na německé trenéry Mathiase Sammera a Klause Töppmöllera. První však nemínil opustit funkci sportovního ředitele německého svazu, druhý se nechtěl stěhovat do Prahy a navíc se vzdát svých německých asistentů.

Zůstalo tudíž u Chovance a Rady, mezi nimiž by měla fotbalová generalita rozhodnout

Reklama