Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace na Slovensko neletí. Testy v národním mužstvu prokázaly covid

Komplikace nastaly pro českou fotbalovou reprezentaci ještě dřív, než nový ročník Ligy národů začal. Při testech na koronavirus, které nařídila UEFA před cestou k zápasům, se totiž u jednoho z členů širšího realizačního týmu potvrdil pozitivní nález. „Pozitivně testovaná osoba ihned opustila hotel a nastoupila do karantény,“ potvrdil pro sport.cz mluvčí fotbalové reprezentace Petr Šedivý. „V důsledku dnes probíhajících testů se odlet na Slovensko přesouvá na čtvrtek,“ doplnil.

Foto: FAČR

Tomáš Souček (vlevo) a Ondřej Kúdela v rouškách přivádějí národní tým na trénink...

Článek

Jako první vypustil informaci do světa na svém twitterovém účtu slávistický šéf Jaroslav Tvrdík. Poněkud záhadně, neboť napsal: „Dnes odpoledne budeme jednat o situaci v reprezentacnim tymu s vedenim FA ČR."

Avízo o situaci, která v reprezentaci nastala, však tím do světa vyslal.

Mluvčí reprezentace ji potvrdil. „Můžeme potvrdit jeden pozitivní test ze skupiny širšího realizačního týmu, pozitivně testovaná osoba ihned opustila hotel a nastoupila do karentény. Zároveň v komunikaci s příslušnou hygienickou stanicí došlo k přetestování hráčů a realizačního týmu, všechny výsledky testů jsou negativní," oznámil Šedivý s tím, že se odlet národního celku do Bratislavy k utkání se Slovenskem odkládá na čtvrtek.

Foto: FAČR

Trenér Jaroslav Šilhavý (druhý zleva) v kruhu realizačního týmu.

Obavám, které zavládly v pražské Slavii, se není co divit. Vždyť český mistr se chystá na play off Champions League a touží po opětovném postupu do základní skupiny, čímž by si přišel na velké peníze. Ve hře je víc než půl miliardy korun...

V reprezentaci má přitom Slavia osm hráčů – Koláře, Bořila, Coufala, Kúdelu, Hovorku, Ševčíka, Masopusta a Provoda.

V Edenu jsou proto zavedena ta nejpřísnější hygienická opatření, hráči žijí de facto ve svém vlastním světě, klubové vedení ani manažeři s nimi nesmí přijít do styku, aby se eliminovalo riziko nákazy koronavirem. Vždyť už za tři týdny hrají Pražané první zápas s postupujícím týmem z dvojice potenciálních soupeřů tvořených dánským Midtjyllandem nebo švýcarským Young Boys Bern.

A do toho taková informace.

Proto nejvyšší slávistický boss Tvrdík avizoval, že chce s vedením reprezentace jednat.

Foto: FAČR

Tomáš Vaclík během tréninku české reprezentace.

V ohrožení jsou ale samozřejmě nejen hráči Slavie, ale i další čeští pohároví zástupci. Hlavně Plzeň, která má v nominaci Brabce a Kalvacha, a přivitá doma 25. září dánský klub Sönderjyske.

Sparta má v kádru národního týmu Dočkala, Hložka a Čelůstku, ale na tu čekají první zápasy ve skupině Evropské ligy až v říjnu.

Scestné jsou však spekulace, že by snad kluby mohly dosáhnout toho, aby jejich hráči s reprezentací na Slovensko necestovali. FIFA sice dala na vědomí, že kluby nejsou povinny své hráče pro národní mužstvo v současné situaci uvolnit, týká se to ovšem jen případů, kdy se hraje v zemích označených na koronavirové mapě za rizikové.

Slovensko, kde se má hrát první zápas druhé divize Ligy národů v pátek večer, takovou zemí není. O pondělním střetnutí se Skotskem v Olomouci také nemůže být řeč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér slovenské reprezentace Pavel Hapal (vlevo) a jeho osvědčený asistent Oto Brunegraf.

Slováci mají problémy také

Páteční soupeř české reprezentace už před pár dny poznal, co koronavirová hrozba ve fotbalovém světě znamená. V pondělí má totiž hrát v Izraeli, zemi, která je zařazena mezi rizikové.

Bundesligový Norimberk proto povolil Zreľákovi jen cestu k utkání s českou reprezentací, ozvaly se i další kluby, které se brání tomu, aby jejich slovenští legionáři letěli do izraelské Netanji.

„Navíc i slovenské kluby se brání, abych nominoval jejich fotbalisty, protože po návratu by museli do karantény. Je skutečně možné, že po zápase s českou reprezentací budu muset udělat změny v nominaci," posteskl si český kouč ve službách slovenského národního celku Pavel Hapal.

„Jednáme, pracujeme, navrhovali jsme, aby se zápas hrál na neutrálním hřišti, ale je to složité. Zvlášť když FIFA umožnila klubům, že nemusí uvolnit hráče, kteří po návratu musí do desetidenní karantény. Podle mého jde o nešťastné rozhodnutí," netajil Hapal.

Reklama