Hlavní obsah

Fotbaloví reprezentanti: Nedvěd by týmu pomohl

PRAHA

S blížícím se evropským šampionátem ve fotbale a při vleklém zranění kapitána reprezentace Tomáše Rosického se začíná horečně diskutovat o návratu Pavla Nedvěda do národního týmu. Záložníka italského Juventusu by mezi sebou rádi přivítali i někteří klíčoví hráči. „Pavel do týmu patří a vždycky by mu pomohl,“ řekl například Petr Čech.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pavel Nedvěd s trenérem reprezentace Karlem Brücknerem na tiskové konferenci před baráží s Norskem

Článek

Pokud by se Nedvěd do týmu skutečně vrátil, jednalo by se o jeho druhý reprezentační comeback. V srpnu 2006 podlehl naléhání trenéra Karla Brücknera a hráčů a do reprezentace se vrátil před baráží o účast na mistrovství světa v Německu. Kariéru v národním dresu předtím ukončil po mistrovství Evropy v roce 2004. Podruhé se s národním týmem rozloučil předloni v srpnu při přípravném utkání proti Srbsku. Zdá se, že by se něco podobného mohlo opakovat i letos.

Místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Vlastimil Košťál se dokonce domnívá, že trenér národního týmu Karel Brückner pětatřicetiletého fotbalistu již kontaktoval. „Domnívám se, že tam určitá komunikace probíhá. Určitě ale ta situace není tak daleko, abychom mohli říct, že se Nedvěd vrátí do reprezentace,“ řekl ve čtvrtek na Frekvenci 1.

Čech, Koller, Kováč a Rosický by Nedvěda přivítali

Pro návrat bývalého kapitána jsou i některé opory národního týmu. „Pavel do týmu patří a vždycky by mu pomohl. Tak zkušeného a kvalitního hráče opravdu potřebujeme,“ řekl pro MF Dnes Petr Čech. „Moc by se nám pro šampionát hodil, to je jasné,“ myslí také Jan Koller. Příchod Nedvěda by přivítal i Radoslav Kováč. „Má v současnosti skvělou formu, takže by i Euro určitě zvládl skvěle. Ke všemu je to výborný hecíř a srdcař,“ přidal fotbalista Spartaku Moskva. „Pavel by rozhodně mohl být se svými zkušenostmi velice platný,“ řekl již před nedávnem Rosický pro Eurosport.

Otázkou je, zda Nedvědovo případné povolání na evropský šampionát nenaruší atmosféru v týmu, v kvalifikaci totiž neodehrál ani minutu. „Do kvalifikace zasáhlo snad čtyřicet hráčů a do nominace na Euro se jich stejně vejde nakonec jen 23. Takže některé čeká zklamání tak jako tak. A když bude Pavel podle trenéra platnější než někdo jiný, nebudu mít námitky. Z jeho návratu bych měl naopak radost,“ řekl brankář Chelsea Petr Čech, který se po dalším letošním zranění, tentokrát obličeje, vrátil do branky svého týmu, a ve čtvrtečním utkání pomohl Blues k výhře 1:0 nad Evertonem.

„Tým by ho mohl přijmout, v tom by neměl být problém,“ myslí také Rosický, jehož návrat na trávník do mistrovství Evropy není vůbec jistý. Podle Košťála je ale možná i varianta, že by v týmu byli oba - Rosický i Nedvěd. „Samozřejmě, že existuje možnost, že by na Euro jeli oba dva. Kapitán je Rosický a zůstal by jím, i kdyby jel Nedvěd,“ prohlásil.

Reklama

Související témata: