Hlavní obsah

Je jasno. Trenér Šilhavý dál povede národní tým. Taková nabídka se neodmítá, řekl kouč

Aktualizováno

Českou fotbalovou reprezentaci nadále povede trenér Jaroslav Šilhavý. Šedesátiletý kouč se dohodl s vedením FAČR v čele s předsedou Petrem Fouskem na podmínkách nové smlouvy, kterou podepsal na příští kvalifikační cyklus o mistrovství Evropy, tedy do konce roku 2023. Součástí je v případě postupu automatické prodloužení na závěrečný turnaj v Německu 2024. Původní kontrakt by Šilhavému vypršel v červenci. Sportovní úsek realizačního týmu zůstává beze změn, svaz však po odchodu Libora Sionka hledá nového reprezentačního manažera.

Jaroslav Šilhavý zůstává trenérem fotbalové reprezentace. Taková nabídka se neodmítá!Video: Sport.cz

 
Článek

„Po vyřazení z baráže jsme měli za úkol sednout si s trenérem a realizačním týmem, a říct si, co se povedlo a co ne. A rozhodnout do konce dubna, kdo povede národní mužstva v následujících bojích v Lize národů A a v kvalifikaci o EURO. Chci potvrdit, že u týmu zůstává nadále Jarda Šilhavý," řekl na pondělní tiskové konferenci předseda FAČR Petr Fousek.

„Jsem moc rád, že to takhle dopadlo. Nabídka na trénování reprezentace se neodmítá. I když po baráži ve Švédsku, kde jsme ztratili šanci na postup na mistrovství světa, nám nebylo do zpěvu, byli jsme hodně zklamaní. Byli jsme s kolegy z realizačního týmu připraveni na všechny varianty. Nicméně po několika schůzkách s Petrem Fouskem se výkonný výbor rozhodl prodlužit s námi spolupráci. Jsem rád i za kluky, které mám v nároďáku vedle sebe. Věřím, že jsme schopni zase udělat výsledek," doplnil Šilhavý.

Skončilo tak pro něj dlouhé období nejistoty, které trvalo od konce podzimu. Šilhavého tehdy nemile zaskočilo Fouskovo vyjádření o neúspěchu v kvalifikaci. Kouč, který stál s mužstvem čtyři měsíce před veledůležitou baráží se Švédskem, vycítil, že nemá Fouskovu důvěru. Vztahy mezi vedením svazu a realizačním týmem byly narušeny.

V březnu Češi i přes srdnatý boj padli v semifinále baráže o MS ve Švédsku, po následné přípravě ve Walesu se Šilhavý pro všechny případy rozloučil s hráči i členy realizačního týmu. Záležitost se však táhla další měsíc, až na konci dubna Fousek zvěstoval, že dostal od výkonného výboru zelenou k vyjednávání se Šilhavým o prodloužení kontraktu, který mu měl vypršet 31. července.

Příběh doběhl do finále v pondělí. Národní tým čeká perný červen, v jehož první polovině odehraje čtyři zápasy Ligy národů A (2. června doma se Švýcarskem, 5. června doma se Španělskem, 9. června v Portugalsku, 12. června ve Španělsku).

Reklama