Hlavní obsah

Jedenadvacítka bude v přípravě postrádat pět opor

PRAHA

Bez svých pěti stabilních hráčů se musí obejít fotbalová reprezentace do 21 let v březnových přípravných zápasech s Běloruskem a Francií. V nich bude tým, neporažený v posledních patnácti zápasech, ladit při duelech v Uherském Hradišti a Olomouci formu na červnový evropský šampionát v Dánsku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Pekhart (vpravo) z Česka a Dimitrios Siovas z Řecka.

Článek

Trenér Jakub Dovalil ale nyní bude postrádat brankáře Tomáše Vaclíka, záložníky Jana Morávka s Adamem Hlouškem a útočníky Libora Kozáka s Václavem Kadlecem, kteří se všichni dostali do nominace seniorské reprezentace před kvalifikačním dvojzápasem se Španělskem a Lichtenštejnskem. V národním týmu je i útočník Tomáš Necid. Ten také věkově ještě spadá do jednadvacítky, ale odehrál za ni jediný zápas před více než dvěma lety a nyní je už pevnou součástí A týmu.

Kouč Dovalil nebere jako problém, že v blížícím se dvojzápase nemá kompletní kádr. Byť jeho tým před mistrovstvím možná odehraje už jen jediný zápas v červnu jako generálku těsně před turnajem.

"Reprezentační áčko má přednost a právo první volby, navíc teď hraje důležité kvalifikační zápasy," řekl Dovalil na dnešní tiskové konferenci. "Nám to až takový problém nepůsobí. Až na Kadlece, který s námi byl jen na jedné akci, jdou do reprezentace všechno hráči, kteří s námi byli poslední dva roky a naše mužstvo dokonale znají. Jsem rád za každého hráče, který se posune výš. Místo nich naopak dostanou šanci jiní kluci," uvedl Dovalil. Ten naopak může počítat se stoperem Markem Suchým ze Spartaku Moskva, který už má také se seniorskou reprezentací zkušenosti, ale nyní se do nominace kouče Michala Bílka nedostal.

Dovalil je zvědavý také na formu útočníka Tomáše Pekharta. Právě kolem něj a Kadlece v únoru vznikl velký humbuk, když oba hráče Sparta kvůli údajné zdravotní indispozici omluvila z utkání jednadvacítky v Nizozemsku, aby oba vzápětí na soustředění ve Španělsku v dresech s cizími jmenovkami naskočili do přípravného duelu s Petrohradem. Pekhartovi navíc chybí herní vytížení, během hostování ve Spartě ani jednou nenastoupil v základní sestavě, dva zápasy navíc musel vynechat po trestu od disciplinární komise.

"Pekhart se vždy dokázal připravit a podat výkon. Teď tolik nehraje a možná ztratil lehkost a pohodu, ale o to větší chuť by mohl mít v jednadvacítce. Zřejmě dostane velký prostor, když zahraje dobře, může mu to pomoci i v boji o místo ve Spartě," řekl Dovalil.

V jeho nominaci na duely s Běloruskem a Francií žádné velké překvapení není. Dovalil už chce spíše stabilizovat tým, s nímž vyrazí na ME v Dánsku, kde půjde také o nominaci na olympiádu v Londýně. Dovalil navíc musí do poloviny května nahlásit širší nominaci 40 hráčů, z nich pak vybere závěrečných 23 jmen pro závěrečný turnaj.

Jednadvacítka proti Bělorusku hraje v pátek 25. března v Uherském Hradišti, o čtyř dny později hostí v Olomouci Francii.

Nominace na přípravné zápasy s Běloruskem a Francií:
PostJménoKlubStartyGóly
BrankářiMarek ŠtěchWest Ham Utd.40
Jan HanušSlavia Praha20
ObránciOndřej ČelůstkaSlavia Praha111
Jan LecjaksAnderlecht110
Ondřej MazuchAnderlecht191
Jacob LenskyUtrecht30
Jan HošekTeplice80
Marek SuchýSpartak Moskva160
Lukáš VáchaLiberec141
ZáložníciBořek DočkalLiberec216
Tomáš FabiánMladá Boleslav30
Jan KovaříkJablonec82
Marcel GecovLiberec111
Tomáš HořavaOlomouc131
Lukáš MarečekAnderlecht121
Tomáš MičolaBrest40
Jiří ValentaSlovácko21
Jan VošahlíkJablonec123
ÚtočníciTomáš PekhartSparta2015
Jan ChramostaMladá Boleslav32

Reklama

Související témata: