Hlavní obsah

Kde jsou časy, kdy Island dostával od Panenky a spol. šestigólový příděl? Teď mu Češi dělají sparingpartnera

Praha

Po zpackané kvalifikaci si moc vybírat nemohli, takže i roli sparingpartnera berou čeští fotbalisté s povděkem. Zvláště, když je spojená s cestou do prosluněného Kataru, zejména, když se trenérovi Jarolímovi nabízí možnost, aby dál formoval tým, s nímž by rád při následném kvalifikačním pokusu o EURO 2020 uspěl. „Konfrontace se soupeři s dvěma odlišnými herními styly k tomu příležitost dává. Pět dnů společné práce v ideálních tréninkových podmínkách rovněž,“ kvituje kouč anabázi do Dauhá, kde se jeho celek utká ve středu s Islandem a v sobotu s reprezentací Kataru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gólman Tomáš Vaclík bude v Kataru usilovat o to, aby se vrátil do role reprezentační jedničky.

Článek

Bývaly časy, kdy v zápasech mezi Československem a Islandem byl gard úplně opačný. To fotbalisté z ostrova gejzírů a sopek sloužili Panenkům, Bergrům, Nehodům, Kozákům, Barmošům a spol. jako sparingpartner, který dostával šestigólový příděl a ani necekl.

Investované peníze přinesly úspěchy

„Jenže teď je fotbalový Island úplně jinde. Investoval spoustu peněz do infrastruktury i třeba vzdělávání trenérů, pustil se zhurta do práce a sklízí ovoce. Má vynikající úspěchy, postoupil na dva velké turnaje v řadě, na posledním evropském šampionátu ve Francii skončil až ve čtvrtfinále," připomíná gólman Tomáš Vaclík progres, který první soupeř českého výběru udělal.

„Momentálně patří k evropské špičce. A nejen k evropské," dodává natěšený, že se v Kataru potká s bývalým spoluhráčem z Basileje Birkirem Bjarnasonem. I on je dokladem vzestupu islandského fotbalu. Z mládežnických akademií doma na ostrově se dostal na kontinent, aby po štacích v Pescaře, Janově a Basileji zakotvil v Premier League, která je snem a cílem pomalu každého islandského fotbalisty.

„Bude to pro nás dobrá, a hlavně prospěšná konfrontace. Zvlášť s Islandem, který na mistrovství světa v Rusku postoupil ze své kvalifikační skupiny přímo, přičemž za sebou nechal taková mužstva jako je Chorvatsko a Turecko," je si nováček v české reprezentaci Stefan Simič vědom, že případný debut v reprezentačních barvách pro něho bude ve středu hodně náročný.

„Ale zase to bude šance se ukázat. Řídím se zásadou, že nejen do zápasu, ale i do každého tréninku se vyplatí jít na maximum, protože jedině tak na sebe může člověk trenéra upozornit a říct si o svou příležitost," poodhaluje mladý legionář ve službách italského Crotone něco ze své fotbalové filosofie.

Gard se úplně otočil

Island se vydal do Kataru de facto v plné síle, protože trenér Hallgrímsson má až na několik výjimek v Dauhá k dispozici většinu hráčů, s nimiž počítá pro šampionát v Rusku. Český výběr se naopak rodil až do poslední chvíle před odletem, neboť řada původně nominovaných hráčů z kádru vypadla pro zranění a jiní se zase omluvili z rodinných důvodů.

„Proč bychom se ale měli Islandu bát? I my fotbal umíme a jde o to, abychom to dokázali," nemíní se smířit s rolí sparingpartnera Vaclík, kterému půjde v Kataru i o to, aby se po nepovedeném vystoupení v kvalifikačním zápase proti Severním Irům v Belfastu zase vrátil do role reprezentační brankářské jedničky.

„Každopádně to bude prospěšná prověrka. Viděl jsem poslední tři kvalifikační zápasy Islandu a soupeři si proti němu nevytvořili prakticky žádnou šanci. Čeká nás houževnatý protivník, který dobře brání, je silný v osobních soubojích, dostává málo gólů a sám je naopak dokáže dávat," upozorňoval trenér Jarolím své svěřence, že středeční konfrontace pro ně bude hodně náročná.

Aby ne, když postavení i role obou mužstev se ve fotbalovém světě změnily.

Reklama