Hlavní obsah

Kdo také jiný? Kanonýr Schick suverénně kraluje Zlatému míči a trofej má už po podzimu na dosah

Sedm let se nestalo, aby po prvním poločase novinářské ankety Zlatý míč ČR měl některý fotbalista na kontě tolik bodů jako letos Patrik Schick. Legionář ve službách bundesligového Leverkusenu a společně s Portugalcem Cristianem Ronaldem nejlepší střelec letošního evropského šampionátu totiž dostal od 57 hlasujících žurnalistů 826 bodů a je tak na nejlepší cestě 26. ročník tradiční ankety KSN vyhrát.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Český útočník Patrik Schick vstřelil při výhře Leverkusenu v německé fotbalové lize 7:1 nad Fürthem poprvé v kariéře čtyři góly v jednom utkání.

Článek

Už proto, že před druhým Tomášem Součkem, který se stal vítězem Zlatého míče v předchozích dvou sezonách, má Schick výrazný náskok 207 bodů. A protože v anketě se body za oba poločasy - tedy podzim a jaro - sčítají, je pětadvacetiletý kanonýr předurčen k tomu, aby Součka na tuzemském fotbalovém trůnu vystřídal.

Ostatně, když před sedmi lety v sezoně 2014/15 posbíral David Lafata v první části ankety rekordních 833 bodů, jejím celkovým vítězem se nakonec samozřejmě stal.

Foto: Becker Marius, ČTK

Fotbalista Leverkusenu Patrik Schick (vlevo) a jeho spoluhráč Karim Bellarabi slaví gól proti Hoffenheimu.

Poločasový primát Patrika Schicka žádným překvapením není. V Leverkusenu zažil mimořádně vydařený podzim, neboť nastřílel 16 gólů a v tabulce nejlepších střelců bundesligy mu patří druhá příčka za Robertem Lewandowským z mnichovského Bayernu, jenž má na kontě 19 branek.

Že dám na podzim 16 gólů jsem nečekal, ale po EURO jsem měl velkou chuť, říká Patrik SchickVideo: Sport.cz

„Pochopitelně že po evropském šampionátu vládlo velké očekávání, zda budu střílet góly dál, jestli snad nešlo na mistrovství Evropy o náhodu a jak se se budu prosazovat v bundeslize. Popravdě, sám jsem nečekal, že jich dám šestnáct už v první polovině sezony, jenže právě EURO mi dodalo velké sebevědomí," vysvětloval Schick svou střeleckou produktivitu na scéně německé nejvyšší fotbalové soutěže před pár dny při vyhlašování nejlepšího Sportovce roku.

Mezi plejádou olympijských medailistů z Her v Tokiu skončil Patrik Schick sedmý, první část ankety Zlatý míč ČR suverénně ovládl.

„Byl jsem sice pod tlakem, který jsem pochopitelně pociťoval, ale zároveň jsem měl obrovskou chuť do práce. Během krátké dovolené po návratu z mistrovství Evropy jsem proto odpočíval jen chvíli a pak na sobě i během volna pracoval, abych byl připravený hned na úvod sezony," měl po ruce argument, proč se mu na bundesligové scéně tolik dařilo a co mu pomohlo k tomu, že navzdory zranění a měsíční absenci překonal klubový rekord Leverkusenu v počtu gólů za první polovinu ligové sezony.

Vítězové Zlatého míče podle počtu triumfů:
12 - Petr Čech, 6 - Pavel Nedvěd, 2 - Tomáš Souček, 1 - Jiří Němec, Patrik Berger, Tomáš Rosický, David Lafata, Tomáš Vaclík

Schick dosud ve Zlatém míči skončil nejlépe na třetím místě, které obsadil v minulém ročníku a v sezoně 2016/17. Za letošní podzim ho neopomněl žádný z celkových 57 hlasujících novinářů. Hned 50 žurnalistů ho zařadilo na první příčku a nejhůře se umístil na čtvrté pozici.

Vítěz posledních dvou ročníků Zlatého míče záložník Tomáš Souček tentokrát neprožil tak mimořádný podzim jako před rokem a na Schicka ztrácí přes 200 bodů. Šestadvacetiletého reprezentačního kapitána na první místo zařadili jen čtyři novináři, naopak na druhou příčku se dostal hned na 31 hlasovacích lístcích.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Fotbalista West Hamu Tomáš souček

O dalších 171 bodů zpět je záložník Antonín Barák, který dosud skončil v anketě nejlépe na druhém místě za ročník 2017/18. Středopolař Verony má náskok 12 bodů na čtvrtého brankáře Olympiakosu Pireus Tomáše Vaclíka, vítěze Zlatého míče ze sezony 2018/19.

Pořadí mezi třetí a pátou příčkou je velmi vyrovnané, další hráč West Hamu obránce Vladimír Coufal ztrácí na Vaclíka 13 bodů. S již výrazným mankem figuruje na šesté pozici sparťanský ofenzivní záložník Jakub Pešek coby nejvýše postavený zástupce české ligy.

Aspoň na jednom z hlasovacích lístků se na první místo v podzimní části dostalo pět hráčů. Vedle Schicka se Součkem se na nejvyšší pozici jednou objevili Barák s Vaclíkem a také sparťanský obránce Ondřej Čelůstka, jemuž celkově patří až 17. pozice. Aspoň jeden hlas získalo stejně jako loni 43 hráčů.

Výsledky ankety Zlatý míč ČR 2021/22 (po podzimu):
1. Patrik Schick (Leverkusen)826
2. Tomáš Souček (West Ham)619
3. Antonín Barák (Verona)448
4. Tomáš Vaclík (Olympiakos Pireus)436
5. Vladimír Coufal (West Ham)423
6. Jakub Pešek (Sparta Praha)194
7. Michal Sadílek (Twente)162
8. Adam Hložek (Sparta Praha)155
9. Tomáš Holeš (Slavia Praha)128
10. Jakub Jankto (Sampdoria Janov/Getafe)105
11. Jan Kuchta (Slavia Praha)100
Další pořadí: 12. Mandous (Slavia) 68, 13. Darida (Hertha Berlín) 55, 14. Kalas (Bristol) 54, 15. Masopust (Slavia) 51, 16. Vydra (Burnley) 39, 17. O. Čelůstka (Sparta), 18. Petržela (Slovácko) oba 29, 19. Zima (Slavia /FC Turín) 28, 20. L. Krejčí ml. (Sparta) 27, 21. Král (Spartak Moskva/West Ham), 22. Lingr (Slavia), 23. Sýkora (Poznaň/Plzeň) všichni 22, 24. Ševčík (Slavia) 19, 25. Jurečka (Slovácko) 13, 26. Zmrhal (Slovan Bratislava) 10, 27. Čvančara (Jablonec) 9, 28. Kalabiška (Slovácko), 29. Brabec (Plzeň/Aris Soluň) oba 8, 30. Wiesner (Sparta) 7, 31. M. Kovář (Manchester United) 6, 32. Kadeřábek (Hoffenheim), 33. Staněk (Plzeň) oba 5, 34. Kúdela (Slavia), 35. Nguyen (Slovácko) a Panák (Sparta) všichni 4, 37. M. Kadlec (Slovácko), Karabec (Sparta), Matějů (Brescia) a Řezník (Plzeň) všichni 3, 41. M. Škoda (Ml. Boleslav) a J. Rada (Hradec Králové) oba 2, 43. Tkáč (Zlín) 1 bod.
Pozn.: Při rovnosti bodů rozhoduje vyšší počet lepších umístění.

Reklama

Související témata: