Hlavní obsah

Krpálek mezi legendami. Zlatý judista z Tokia se stal již potřetí Sportovcem roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dvě velké legendy českého sportu zatím ještě nemá, protože sportovní gymnastka Věra Čáslavská a oštěpař Jan Železný usedli v minulosti na královský trůn celkem čtyřikrát, ale po středečním večeru se k nim judista Lukáš Krpálek už přiblížil. Stal se totiž vítězem 63. ročníku tuzemské ankety Sportovec roku a v pražském hotelu Hilton zažíval už třetí korunovaci. A navíc v roce, který byl pro český sport rokem výjimečným a na úspěchy bohatým. Vždyť olympijská ekipa přivezla z Tokia celkem jedenáct medailí.

Pro vítěze ankety Sportovec roku Lukáše Krpálka je velkou motivací další olympiádaVideo: Sport.cz

 
Článek

Sportovec roku 2016 a 2019 Lukáš Krpálek samozřejmě zlatou, která byla o to cennější, že ji získal v zemi, kde se judo zrodilo a kde je doma. A navíc ve váhové kategorii vyšší než na předchozích Hrách v Riu de Janeiro. Tam triumfoval v kategorii do 100 kg, v ikonické tokijské hale Budókan v supertěžké váze, což se žádnému judistovi v historii ještě nikdy nepodařilo.

I proto pocta také doma. Proto středeční korunovace v anketě Klubu sportovních novinářů ČR, která se koná už šedesát tři let. Proto se stal již potřetí Sportovcem roku České republiky, stejně jako třeba rychlobruslařka Martina Sáblíková před ním, takže i oni patří mezi sportovní legendy.

Plány Jiřího Prskavce? Dodělat dům. Má na to rok, než začne nominace na další olympiáduVideo: Sport.cz

Jen Čáslavská se Železným zatím ční nad nimi.

Zatím, protože kdo ví, co bude za tři roky po olympiádě v Paříži, kde se chce Krpálek prát na tatami o třetí zlato.

Nejlepší sportovci ČR roku 2021
1 Lukáš KRPÁLEKjudo1 720250 000 Kč
2. Barbora KREJČÍKOVÁtenis1 518200 000 Kč
3. Jiří PRSKAVECvodní slalom1 411170 000 Kč
4. Jiří LIPTÁKsportovní střelba1 168140 000 Kč
5. Barbora KREJČÍKOVÁ  Kateřina SINIAKOVÁtenis1 100120 000 Kč
6. Markéta DAVIDOVÁbiatlon930100 000 Kč
7. Patrik SCHICKfotbal81480 000 Kč
8. David KOSTELECKÝsportovní střelba81370 000 Kč
9. Jakub VADLEJCHatletika67160 000 Kč
10. Ester LEDECKÁsnowboarding,  alpské lyžování66050 000 Kč
V prvním sloupci sportovec, v druhém body, v třetím finanční odměna

Vedle křišťálové koruny, kterou Lukáš Krpálek převzal z rukou předsedy Klubu sportovních novinářů Zdeňka Pavlise, odcházel nejlepší tuzemský sportovec roku ze slavnostního galavečera i s finanční odměnu ve výši čtvrt milionu korun.

Dostalo se ale samozřejmě i na další oceněné. Pro Krejčíkovou byl určen šek s částkou 200 tisíc, pro Prskavce se sumou 170 tisíc.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Krejčíková a Linda Nosková na tiskové konferenci po návratu z Paříže

Druhá v anketě, v níž hlasovalo 256 sportovních novinářů, skončila tenistka Barbora Krejčíková, vítězka grandslamového turnaje v Paříži a dalších dvou turnajů WTA, která v Tokiu získala rovněž zlato. Ovšem s Kateřinou Siniakovou ve čtyřhře, takže společně zabodovaly i v letošním ročníku ankety Sportovec roku 2021. Samozřejmě i díky triumfům na Roland Garros v Paříži a na Turnaji mistryň obsadily páté místo.

Před nimi totiž skončil jako třetí olympijský vítěz ve vodním slalomu Jiří Prskavec a jako čtvrtý pak další držitel tokijského zlata, střelec Jiří Lipták.

Že dám na podzim 16 gólů jsem nečekal, ale po EURO jsem měl velkou chuť, říká Patrik SchickVideo: Sport.cz

Šestou příčku obsadila mistryně světa, biatlonistka Markéta Davidová. Sedmý byl fotbalista Patrik Schick. Osmé místo patří dalšímu úspěšnému střelci, stříbrnému z OH, Davidovi Kosteleckému. Devátý byl oštěpař Jakub Vadlejch, který si také přivezl z OH stříbrnou medaili. A desátou příčku získala úspěšná lyžařka a snowboardistka v jednom, Ester Ledecká.

Foto: Sport.cz

České tenistky Kateřina Siniaková (vlevo) a Barbora Krejčíková na Turnaji mistryň

Osmdesát hlasujících dalo Krpálka na první místo, Krejčíková posbírala 73 prvních míst a vodní slalomář Jiří Prskavec třináct. Mimochodem, kromě atleta Jakuba Vadlejcha se všichni nominovaní sportovci aspoň jednou objevili na nějakém hlasovacím lístku úplně nejvýše.

S výjimkou Ester Ledecké a Davida Kosteleckého dosáhli všichni nominovaní sportovci v letošním ročníku ankety na svá maxima. Barbora Krejčíková, Jiří Lipták a Patrik Schick jsou poprvé v elitní desítce, Jiří Prskavec byl dosud nejvýše šestý, maximem Markéty Davidové i tenisového páru Krejčíková - Siniaková byla devátá místa, Jakub Vadlejch byl v minulosti jednou desátý.

Nejlepší kolektivy roku 2021
1. BASKETBAL - reprezentace ČR muži497100 000 Kč
2. FOTBAL - reprezentace ČR muži34880 000 Kč
3. HOKEJ - reprezentace ČR ženy33560 000 Kč
V prvním sloupci kolektiv, v druhém body, v třetím finanční odměna

Kategorii kolektivů vyhrál podruhé v historii reprezentační tým českých basketbalistů. Poprvé uspěl v roce 2019, kdy s náskokem 146 bodů porazil fotbalovou Slavii. Letos je náskok skoro stejný, o 149 bodů zaostala fotbalová reprezentace.

Fotbalisté ČR obhájili loňské druhé místo, a to o 13 bodů před ženskou hokejovou reprezentací, která ve výsledcích ankety Sportovec roku figuruje poprvé v historii.

Během slavnostního večera v pražském hotelu Hilton, který už čtvrtstoletí organizačně zajišťuje agentura BPS sport marekting, byl do pomyslné Síně slávy českého sportu uveden zápasník Vítězslav Mácha. Dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Mnichova 1972 byl vyhlášen sportovní legendou.

Nejlepší junioři roku
1. František DOUBEKatletika81
2. Linda NOSKOVÁtenis70
3. Klára KNEBLOVÁvodní slalom68

Nejlepšími juniory končícího roku byli vyhlášeni atlet František Doubek, tenistka Linda Nosková a vodní slalomářka Klára Kneblová.

Druhým rokem byla udělena i trofej za Oddanost sportu pod záštitou Národní sportovní agentury. Jejím letošním držitelem se stal Aleš Suk. Pedagog a trenér mládeže, který se již více než 55 let aktivně věnuje rozvoji klasického lyžování v kraji v Podkrkonoší, trénuje mladé lyžaře, vede klub historického lyžování a buduje kupříkladu Krkonošské muzeum lyžování ve Vrchlabí.

Reklama