Hlavní obsah

Klid před bouří, albánské čepičky s orlem na hlavě už čekají na českou kořist

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítáme vás v pekle, i tak lze brát přípravy albánských pořadatelů na večerní kvalifikační zápas s českou fotbalovou reprezentací. Když místní televizní štáby natáčely úvod středečního tréninku mužstva kouče Šilhavého, někteří z reportérů si nasadili na hlavu výjimečný doplněk. Tradiční zdejší bílou albánskou čepičku s černým dvouhlavým orlem na čele. Pořadatelé právě obcházeli rudé sedačky na dlouho předem vyprodaném stadionu a ke každé pokládali čapku, která má jasně signalizovat, co tady soupeře čeká…

Češi, když teče do bot, dokážou zabrat, věří Jaroslav Šilhavý. Bude to platit i v Albánii?Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Tirana (Od našeho zpravodaje) - Pokud jde o pořadatelství finále Konferenční ligy, Tirana o rok předstihla Prahu. První ročník vyvrcholil v Areně Kombëtare, až druhý ve vršovickém Edenu. Stejně tak hodlají Albánci v kvalifikaci o EURO 2024 v Německu trumfnout českou reprezentaci.

Arena Kombëtare nesoucí název Air Albania je víceúčelový fotbalový stadion, který v Tiraně postavili na místě bývalého stadionu Qemal Stafa. Má teď kapacitu 22 500 míst, takže je největším stadionem v Albánii.

„Aha, vy jste Češi? Takže na fotbal! Bude tu pěkně rušno, ale myslím, že vyhrajete 2:1. Nebo zápas skončí 1:1, to bych bral,“ kření se řidič žlutého letištního taxíku.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Před stadionem Arena Kombëtare v Tiraně je zatím klid…

Rozváží do města i fanoušky s červenými albánskými vlajkami s černou orlicí, kteří se do Tirany slétají. Albánci jsou roztroušení po celé Evropě a fotbalový nároďák pro ně představuje velkou jednotící sílu.

„Všechno tady kazí politika, přitom není žádný problém v soužití muslimů s křesťany. Třeba já muslim mám za ženu katoličku, a funguje nám to,“ vypráví taxikář.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Tudy večer projdou fanoušci Albánie i českého týmu…

V okolí stadionu je zatím klid. Jeho brány se otevřou již v 17:00, výkop je přitom až ve 20:45. Policie chystá mimořádná bezpečnostní opatření, večer uzavře řadu okolních bulvárů a ulic pro běžnou dopravu.

„Házení nebezpečných předmětů na hřiště nebo na lidi, držení nebo používání pyrotechnických materiálů, ohňostrojů nebo plamenů během zápasu lze trestat uvězněním od šesti měsíců až do tří let,“ varuje albánský svaz, který spolupracuje i s českými bezpečnostními složkami.

„Albánská legislativa jakýkoliv trestný čin proti sportovci, trenérovi, rozhodčímu, funkcionáři či osobě podílející na chodu utkání trestá uvězněním na dobu jednoho až tří let,“ připomíná fotbalová federace.

To aby bylo jasno, že večer tady bude prostě rušno…

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Stadion Arena Kombëtare nesoucí název Air Albania je charakteristický hotelovou věží.

Fotbalem žije celá Albánie, její miláčci vedou skupinu o dva body právě před českým týmem. Pokud Albánci večer zvítězí, historicky druhý postup na ME by je už prakticky nemohl minout.

Přes poledne je v Tiraně zatím klid. I na promenádu George W. Bushe v centru albánské metropole doléhá muezin z nedaleké mešity, provoz zdržují tradiční kolony aut.

Poláci se před měsícem v albánském pekle usmažili. Češi musejí počítat s randálem ještě větším, protože šampionát v Německu mají albánští orli opravdu na dosah.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články