Hlavní obsah

Končím! Kadeřábek už české reprezentaci nepomůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Devětadvacet let, krásný věk. Národní tým však musí na služby zkušeného legionáře z německé bundesligy definitivně zapomenout. Obránce Pavel Kadeřábek dává ze zdravotních důvodů fotbalové reprezentaci sbohem. „Rád bych touto cestou informoval českou sportovní veřejnost o ukončení své reprezentační kariéry. Tento krok jsem zvažoval delší dobu, v každém případě se jednalo o velmi těžké rozhodování,“ uvádí bek Hoffenheimu ve svém prohlášení prostřednictvím zastupující agentury Sport Invest.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Díky za všechno, odcházím... Obránce Pavel Kadeřábek po výhře nad Bulharskem.

Článek
Fotogalerie

Jestliže platí, že v nejlepším se má končit, může být spokojený. Pavel Kadeřábek loni na EURO vystřihl v osmifinále proti Nizozemsku (2:0) parádní záskok za Jana Bořila.

Ve čtvrtfinále proti Dánsku už obránce Hoffenheimu šanci nedostal. Český tým na turnaji skončil. Hned v kabině oznámil svůj konec kapitán Vladimír Darida, teď ho s odstupem následuje i další bundesligový legionář.

Pavel Kadeřábek po příjezdu na soustředění před EUROVideo: FAČR

„Z reprezentačních akcí jsem se omluvil již pro podzimní část roku 2021, důvod tehdejšího rozhodnutí je hlavním motivem také pro finální uzavření pomyslné reprezentační kapitoly," předesílá odchovanec Sparty, s níž v roce 2014 získal české treble.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Pavel Kadeřábek a Anton Nedyalkov z Bulharska během utkání kvalifikace ME 2020.

„V posledních dvou letech jsem se potýkal s několika zdravotními problémy, které mě pustily jen do zhruba poloviny soutěžních klubových utkání. Přestože jsem vždy respektoval doporučení a postup lékařů, fyzioterapeutů a dalších odborníků, věnoval maximální pozornost rehabilitaci a regeneraci, zdravotní problémy se v nepravidelných intervalech vracejí. Také v posledních týdnech jsem ze zdravotních důvodů na hřišti opakovaně chyběl," líčí situaci hráč, který za národní tým sehrál 48 zápasů a vstřelil v nich 3 góly.

„Tělo mi pravděpodobně vrací maximální zátěž a vytížení z předchozích 10 let, kdy jsem prakticky nechyběl v žádném utkání Sparty, Hoffenheimu či právě reprezentace. Chci udělat maximum pro to, abych fotbal na nejvyšší úrovni mohl hrát, pokud možno co nejdéle," vysvětluje Kadeřábek.

Jak zdůrazňuje, česká reprezentace pro něj vždy byla nejvyšší možnou metou. Je vděčný a pyšný, že mohl být její součástí. Poznal však, že všechno má svůj čas a tělo si řekne.

„Cítím, že by nebylo fér vybírat si selektivně reprezentační srazy dle mého aktuálního zdravotního rozpoložení. Nebylo by to správné směrem k trenérovi ani hráčům, kteří denně pracují na snu v podobě pozvánky do národního týmu. O svém rozhodnutí jsem informoval trenéra Šilhavého, stejně tak jako spoluhráče z národního týmu. Reprezentaci čeká velmi náročný rok 2022 s možným vrcholem v podobě účasti na MS. Ze mě bude ten největší fanoušek," slibuje Kadeřábek.

Vliv na těžké rozhodnutí má i jeho vděčnost klubu. „Hoffenheim mi nedávno prodlouženým kontraktem vyjádřil obrovskou poctu a poděkování za dosavadní odvedené služby. Přestože jsem v posledních měsících nebyl k dispozici zdaleka tak často, jak bych si představoval a jak by si klub zasloužil. Také moje touha vrátit klubu jeho důvěru a velkorysost hrála v mém rozhodnutí roli," potvrzuje.

Reklama

Související témata: