Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Překvapení reprezentační nominace dále září v Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odměna za poctivost. Když univerzál Petr Schwarz před více než čtyřmi lety přicházel do Rakówa, tehdy hrajícího druhou nejvyšší polskou soutěž, málokdo asi tušil, že jej v budoucnu čeká pozvánka do národního týmu. 31letý odchovanec hradecké kopané, momentálně působící ve Vratislavi, ale v zemi našeho severovýchodního souseda doslova roztáhl křídla a na nepříliš očekávanou nominaci na následující sraz reprezentace zareagoval tím nejlepším způsobem. Dle portálu SofaScore byl totiž s hodnocením 7,7 vůbec nejlepším hráčem duelu proti druhé Legii Varšava a pomohl tak svému celku k domácí bezgólové remíze.

Proč si Petra Schwarze vybrali trenéři reprezentace a dočkal se premiérové nominace? Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Nároďák byl můj dětský sen. Nikdy jsem nepřestal věřit, že se to jednou povede," zářil Schwarz poté, co se jeho jméno objevilo v nominaci hned vedle kapitána Tomáše Součka. A pokud jej trenér Jaroslav Šilhavý v přátelských utkáních proti Faerským ostrovům či Turecku na hřiště opravdu pošle, bude to znamenat překrásné završení skoro až pohádkového příběhu. Vždyť rodák z Náchoda byl v našich končinách považován za poměrně tuctového fotbalistu, kterých po tuzemských prvoligových a druholigových trávnících běhají desítky.

Konzistentními výkony v Polsku a snad i díky absenci hvězd Slavie, Plzně a Sparty si ale versatilní hráč, který je využitelný prakticky na kterékoliv pozici, dres se lvíčkem na prsou rozhodně vysloužil. „Je velmi pracovitý, už nějakou dobu ho sledujeme," vysvětloval Šilhavý sázku na Schwarze. „Umí nastoupit na více postech, několikrát jsem byl na jeho zápasech osobně. Teď je čas si ho vyzkoušet," přidal svůj pohled také jeho asistent Jiří Chytrý.

Nováček Mojmír Chytil jel na sraz reprezentace metrem. Nominace je splněním dětského snuVideo: Sport.cz

A skoro to i vypadalo, jako by Schwarz chtěl v nedělním utkání proti Legii případným pochybovačům ukázat, že pozvánku rozhodně nedostal náhodou. Na levém kraji záložní řady odehrál plnou porci minut a uspěl hned ve čtrnácti soubojích ze sedmnácti, navíc si připsal devět úspěšných obranných zákroků. I díky jeho výraznému defenzivnímu příspěvku se favorizovaný celek z hlavního města nedokázal brankově prosadit a momentálně jedenáctá Vratislav tak zapsala více než cenný bod do tabulky.

Dres celku z jihozápadu Polska obléká Schwarz již druhým rokem a kontrakt mu doběhne v červnu 2023. „Ve smlouvě je i opce na prodloužení, teď na ni ale nemyslím. V hlavě mám jen reprezentaci a pak Vánoce s rodinou v Hradci. Určitě může během sezóny přijít nějaká zajímavá nabídka, ale že bych utíkal...," nastínil svoji budoucnost sám 174 centimetrů vysoký plejer.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.