Hlavní obsah

"Lvíčata" porazila v kvalifikaci ME Makedonii

PRAHA

Česká fotbalová reprezentace do jednadvaceti let v šestém zápase evropské kvalifikace zvítězila nad Makedonií 2:0. O branky vítězů se postarali ve druhém poločase kapitán Svěrkoš z pokutového kopu a Papadopulos. Svěřenci kouče Ladislava Škorpila se tak vyhoupli do čela první kvalifikační skupiny.

Článek

Na vedoucí příčku se může ve středu vrátit Rumunsko, které hraje s Arménií. Češi mají ale nyní o dva body víc než Rumunsko a jeden zápas navíc k dobru. V dalším utkání se v září představí právě na rumunské půdě.

Český tým si v listopadovém utkání ve Skopji v duelu s Makedonci prošel očistcem a alespoň bod za remízu zachraňoval až v šesté minutě nastavení, stín ze zápasu na mladých reprezentantech jako by ležel i dnes celý první poločas. Škorpilovi svěřenci sice měli územní převahu, ale na pozornou makedonskou obranu dlouho nic nevymysleli.

Poprvé na branku outsidera vystřelil až po čtvrthodině Papadopulos a ve 24. minutě domácí mohli být rádi, že jejich obrana ustála největší šanci první půle; po zaváhání Kleina se k míči dostal Ilijoski a zblízka minul úplně prázdnou bránu.

"Lvíčata" se z útlumu dostávala pomalu

"Lvíčata" se z útlumu dostávala jen pomalu: po půlhodině sice soupeře čeští mladíci přitlačili před jeho branku, ale Petrželovu ránu vykopl dva metry před brankovou čarou Ivanovski a pár okamžiků před odchodem do kabin hlavou těsně minul stoper Hubník.

Trenér Škorpil v poločase v sestavě stáhl Svěrkoše těsně za útočníky a vysokého Mageru na hrot a už za pět minut se tento tah Čechům vyplatil. Ostravský Magera vysunul do šestnáctky právě útočníka Mönchengladbachu Svěrkoše, toho stáhl k zemi Bajrami a sám postižený, při neúčasti distancovaného Sivoka kapitán týmu, z penalty otevřel skóre.

Papadopulos si pohrál s bekem Ristovskim

Makedonci ještě nevstřebali první český úder a hned je stihla další pohroma. Papadopulos si v pokutovém území pohrál s bekem Ristovskim a svoji střelu zakroutil krásně přímo do šibenice. Dvoubrankový náskok domácí mužstvo dostal do pohody, naopak do té doby zarputilí Makedonci přestali klást odpor.

Češi začali kombinovat po zemi a díky pohledným akcím se často dostávali na dostřel branky odevzdaného soupeře: v dobré pozici nejprve minul Magera, pak střelu střídajícího Besty lapil makedonský brankář. Další trefu už Škorpilův tým nepřidal, ale i přesto si před letní pauzou a podzimním finišem dnešní výhrou zajistili výbornou výchozí pozici.

Český tým může mrzet jen skutečnost, že v září bude v Rumunsku postrádat Svěrkoše. Autor dnešní první branky viděl druhou žlutou kartu a musí jeden zápas nuceně stát.

Česká republika "21" - Makedonie "21" 2:0 (0:0)
Branky: 50. Svěrkoš z pen., 51. Papadopulos. Rozhodčí: Berezka - Sobotjuk, Bich (všichni Ukr.). ŽK: Svěrkoš, Latka - Masev, Bajrami. Diváci: 1120.
ČR "21": Grigar - Švec, R. Hubník, Klein, Kadlec - Petržela, Latka, Magera (75. Mikolanda), Rilke (90. Jirsák) - Svěrkoš, Papadopulos (69. A. Besta). Trenér: Škorpil.
Makedonie "21": Tofiloski - Markoski, Ivanovski, Tanevski, Ristovski (56. Selimi) - Manevski (56. Gligorov), Bajrami, Masev, Todorcev - Ilijoski (65. Stojanovski), Tasevski. Trenér: Jonuz.

Reklama

Související témata: