Hlavní obsah

Magická moc Wembley víc než hrozba ze skupiny smrti, přiznal kouč Angličanů, proč mu tolik šlo o výhru

I pro Angličany by měl osmifinálový soupeř představovat hrozbu. „Ale to jsme věděli a víme už osmnáct měsíců. Mistři světa, mistři Evropy, s nimi Němci, proti kterémukoli protivníkovi to bude těžké,“ neměl přesto kouč Tří lvů Gareth Southgate po výhře nad Čechy bolavou hlavu z toho, že by prvenství ve skupině D bylo pro jeho tým danajským darem. „Kdo ví, zda je tenhle los dobrý či nikoli. Každopádně nás čeká velká výzva,“ rozhodně se nezdálo, že by propadal panice nebo snad obavám.

Foto: Neil Hall, Reuters

Anglický reprezentant Bukayo Saka a kouč Albionu Gareth Southgate během zápasu s českou reprezentací,.

Článek

Den pravdy nastane pro Angličany v úterním podvečeru, kdy ve Wembley narazí na některého z favoritů celého šampionátu. Zatím se mohou jen dohadovat, který tým z trojice Německo, Francie a Portugalsko to bude, nicméně dopředu je jim jasné, že to bude soupeř jiného kalibru, než jaké potkali ve skupině.

„Ale my už přece máme za sebou Chorvaty a Čechy, mužstva hrající na skvělé úrovni. A zrovna tak zápas se Skotskem, který je pro nás vždy výjimečný. Především pro mladé hráče, kteří k němu nastoupili poprvé a poznali, co obnáší," namítal Southgate.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

„Třeba Češi hrají skvěle ať drží míč, nebo ne. Budou v další fázi nebezpečným soupeřem pro každého."

Zatímco český celek se úterní prohrou a propadem na třetí příčku ve skupině D hrozbě ze skupiny smrti vyhnul, Angličané jí šli cíleně vstříc.

„Kdybychom skončili ve skupině druzí nebo třetí, nevěděli bychom, co nás dál čeká. Mohli jsme ale ovlivnit to, co jsme měli sami pod kontrolou. Skupinu vyhrát a zůstat ve Wembley. A také si prvenstvím zvednout sebevědomí," připomínal Southgate, že zůstat na osmifinále v Londýně a spoléhat na podporu fanoušků představovalo v jeho plánech prioritu.

Foto: Laurence Griffiths, Reuters

Anglický reprezentant Declan Rice v objetí s Vladimírem Coufalem po zápase na EURO.

„Skutečně je pro nás klíčové, že zůstáváme doma. Velkou výhodou pro nás bude, že známe stadion, na kterém jsme vyhráli spoustu těžkých zápasů, stejně jako pomoc fanoušků, kteří nás poženou dopředu," přidával se k trenérovi Bukayo Saka, vyhlášený v zápase s Čechy nejlepším hráčem utkání.

Víra v zázračnou moc Wembley je celkem pochopitelná, protože Angličané ve svém fotbalovém chrámu neprohráli ze sedmi posledních zápasů ani jediný.

„Ale stejně důležitým zjištěním je, že se stále zlepšujeme a představujeme těžkého protivníka pro každý tým, se kterým se utkáme. A to jsme proti Čechům museli některé věci měnit, protože i v sestavě došlo ke změnám," připomněl Southgate čtyři rošády, jež ve složení mužstva udělal a které se osvědčily.

Foto: Laurence Griffiths, Reuters

Radující se Angličan Raheem Sterling po gólu proti Česku.

„Pozitiv jsem našel v našem výkonu spoustu. Individuálních i kolektivních. Možná i proto, že jsem hráčům před zápasem řekl, že máme postup jistý, takže si mohou užít víc volnosti, svobody a hrát, jak jsou zvyklí, protože důsledek prohry nebo remízy by neměl tak fatální důsledky. A to je v turnajovém zápase vždy něco výjimečného. Vyzkoušeli jsme si různé změny i střídání, což mi pomohlo," pochvaloval si anglický kouč úterní vystoupení svého týmu.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Reklama

Související témata: