Hlavní obsah

Nadšený trenér Lvíčat Krejčí: Postup na EURO? Dosáhli jsme obrovského úspěchu!

Praha

Radost z něj tryskala proudem. Karel Krejčí splnil přání českých fotbalových fandů. Reprezentaci do 21 let dovedl k vysněné účasti na mistrovství Evropy, na němž se Lvíčata představí po čtyřech letech, kdy v Polsku nepronikla ze základní skupiny.

Foto: FAČR

Trenér reprezentační jedenadvacítky Karel Krejčí

Článek

„Jsem nadšenej a asi mi to dojde až později. Dosáhli jsme obrovského úspěchu, jsem pyšnej na všechny lidi, kteří se o něj zasloužili," líčil v nahrávce pro média od FAČR trenér českých mladíků. „Splnili jsme si společnej cíl. Cítil jsem odpovědnost za celej tým, kterej vytvořil fantastickou partu. Zápas od zápasu jsme šli za snem a dneska se proměnil v realitu," hřálo 51letého kouče.

Češi v konkurenci silných Chorvatů, Skotů a Řeků nakonec čtvrtou kvalifikační skupinu opanovali, čehož si Krejčí ohromně cení. „Chorvaté mají vynikající hráče. Řekové teď na podzim trochu odpadli, ale mají výrazné individuality stejně jako Skotové, kteří velmi překvapili. Strašně vyrovnaná skupina. O postup hrály de facto až do posledního kola čtyři mančafty," připomněl.

Sršel radostí, po říjnovém nezdaru ve Skotsku mu přitom nebylo po těle nejlíp. Jeho svěřenci se dostali pod tlak, ze zbývajících dvou duelů v Litvě a Řecku museli bezpodmínečně vytěžit plný počet bodů, jinak by se jim naděje na šampionát rozplynula.

Mužstvo prekérní situaci zvládlo, po pátečním triumfu v Aténách udrželo vedení v tabulce, přesto nemělo postup ve svých rukách. Pokud by Skotové v úterý vyhráli v Řecku, sklouzli by kvůli horší bilanci vzájemných zápasů s ostrovním celkem na druhé místo a čekali by, jak dopadnou bitvy v ostatních skupinách. Jenže postup klapl v úterý hned na první dobrou.

„Po výhře v Řecku to byly neskutečně dlouhý čtyři dny, člověk to měl pořád v hlavě. Varianty postupu jsme samozřejmě znali, ale nemohli nic ovlivnit. Byl jsem hrozně nervózní, když se blížily zápasy, hlavně ten v naší skupině," přiznal Krejčí.

Hodně se mu ulevilo, že se o osudu Lvíčat rozhodlo hned v prvním utkání. „Navíc je všechno sladší v tom, že nám výsledek zaručil první místo," radoval se šéf lavičky národního týmu, jenž úterní souboj mezi Řeky a Skoty na bývalém stadionu Panathinaikosu Atény nesledoval. „Chodily ale ke mně nějaké informace. Věřil jsem, že to dobře dopadne," řekl.

Obrovská euforie a radost u lvíčat. Jak postup na ME prožívají Matěj Chaluš a Michal Sadílek?Video: Sport.cz, FAČR

Postup na EURO řadí ve své trenérské kariéře vysoko. „Stavím ho na podobnou úroveň jako ligový titul s Plzní. I když tam šlo o dlouhodobou soutěž, u reprezentace je práce specifická, působíte tam víc manažersky než trenérsky. Tým nějakým způsobem skládáte, jste s ním pak osm nebo devět dnů," doplnil Krejčí.

Stejně jako ostatní se teď těší na losování, které 10. prosince přiřkne českým mladíkům protivníky do základní skupiny. „Soupeře neřeším, ani zatím nevím, kdo tam přesně je. Ve skupinách si člověk nevybere, narazíme na kvalitní týmy. Máme radost, že se konkurence v týmu zvedá i příchodem některých mladších hráčů, kteří si u nás říkají o místo. Myslím, že budeme mít z čeho vybírat o obstojíme i na turnaji," dodal.

Reklama