Hlavní obsah

(Ne)hledání manažera reprezentace. Soustředíme se na Euro, říká Fousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křeslo manažera fotbalové reprezentace po odchodu Tomáše Pešíra zůstává prázdné. Národní tým absolvoval březnový sraz v improvizovaném modelu, který má podle únorového rozhodnutí fotbalové vlády fungovat minimálně do letního mistrovství Evropy. „Spekuluje se, že kompetence nejsou jasně rozdělené, což bych chtěl vyvrátit. Máme přesně dané, kdo co dělá,“ řekl šéf českého fotbalu Petr Fousek v pořadu Přímák na Sport.cz.

(Ne)hledání manažera reprezentace. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Už to vypadalo, že manažerem reprezentace bude její někdejší kapitán Pavel Nedvěd, jenže nabídku zkraje ledna odmítl. Hledání nového jména pro důležitou funkci nevyšlo a výkonný výbor fotbalové asociace týden po Valentýnu přišel s originálním řešením: manažerovy kompetence si mezi sebe rozdělí reprezentační trenér Ivan Hašek s asistenty, technický ředitel asociace Erich Brabec, vedoucí národního týmu Michal Černý, předseda Fousek a generální sekretář asociace Martin Procházka.

„Chci vyvrátit pochybnosti, které kolem toho cirkulovaly. Byla i kritika, že jsme tu funkci neobsadili, že je to špatně a nedokázali jsme vybrat toho či onoho. Měli jsme svoje vnitřní kritéria, jak budeme postupovat, a v rámci pracovní skupiny výkonného výboru jsme intenzivně komunikovali s trenérem Haškem,“ popsal Fousek.

„Podívali jsme se i do zahraničí, kde jsou modely velmi rozdílné. Diskutovali jsme to rovněž s FIFA a UEFA,“ vykládal Fousek, jenž od loňska sedí ve výkonném výboru UEFA. „Jsou asociace, kde je manažer nadřazen trenérovi, a jinde je mu naopak podřízen. Taky jsou asociace, kde manažera nemají vůbec.“

Na Strahově na nového manažera nespěchají. V tuhle chvíli platí plán, že se žhavé téma bude řešit až po Euru čili zkraje druhé poloviny roku. „Teď manažera nehledáme nějak intenzivně,“ prozradil Fousek.

„Soustředíme se zejména na to, abychom to zvládli v současném rozdělení kompetencí do Eura. Po něm probereme nejen otázku manažera, ale fungování celého realizačního týmu. Jsou tam i otevřené pozice, které si musíme vyhodnotit,“ poznamenal Fousek.

A jaká by měla být pozice manažera vůči trenérovi? „I tohle si vyhodnotíme až po Euru. Naše představa je, že trenér a manažer budou intenzivně spolupracovat,“ nastínil Fousek. „V některých tématech by manažer měl být dominantnější, ovšem konečnou zodpovědnost za nominaci nebo za střídání nese pochopitelně trenér.“

Reklama