Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Bylo nutné zasáhnout do atmosféry v reprezentaci. Teď je výborná, chválí šéf svazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je spokojený. S přístupem nového trenéra Haška, výsledky reprezentace i náladou, která v ní zavládla. „Ivan má jako já rád disciplínu. Po některých záležitostech, neřkuli eskapádách bylo potřeba zasáhnout do klimatu v národním mužstvu, což se daří,“ řekl předseda fotbalové asociace Petr Fousek, který necelý den po vítězné přípravě 2:1 proti Arménii dorazil do pořadu Přímák na Sport.cz.

Přímák s Petrem FouskemVideo: Sport.cz

 
Článek

Podle šéfa svazu úterní výhra na Letné i předchozí triumfy v Norsku naznačují, že na sledovaný trenérský flek dosadil s kolegy správnou osobu. Fousek si dál nemyslí, že by Hašek profesně zakrněl při exotických štacích ve Spojených arabských emirátech, Saúdské Arábii, Kataru nebo Libanonu.

„S Ivanem máme spoustu stejných nebo podobných názorů na fotbal. Po odchodu Jaroslava Šilhavého jsem o něj usiloval dlouhodobě a jsem rád, že ho výkonný výbor jednomyslně schválil,“ líčí Fousek. „Je potřeba přihlédnout ke skeptickému pohledu veřejnosti, že Ivan Hašek dlouho působil v zahraničí. My ale máme v těchto věcech názorově náskok, jenže se to špatně vysvětluje. Jsem rád, že se to prokazuje.“

Fousek se s Haškem baví denně. „Kanceláře máme na stejné chodbě, jen na opačných koncích. A když je potřeba, pochopitelně si voláme,“ přibližuje. Současný vládce domácí kopané má v Haškovi oporu i rádce, současný kouč reprezentace sám svazu mezi roky 2009 až 2011 šéfoval.

„Je to velká výhoda u debat o organizačních nebo finančních věcech. Ivan rozumí rozhodovacím procesům i tomu, jak asociace funguje. Bavili jsme se o tom už v době, kdy nebyl schválený jako trenér. Věděl, jak bude proces postupovat uvnitř svazu,“ říká Fousek. „Máme společný cíl a na Ivanovi se mi líbí ambice i tah na branku. Projevuje se to v komunikaci, přispívá k tomu i jeho otevřenost.“

Kromě výsledků před Eurem Fouska zaujala i proměna atmosféry v reprezentačním mančaftu. „Ta je teď výborná i díky příchodu nových hráčů. Cíle ale zůstávají stejné. Chceme postoupit na Euru do osmifinále. Pak nás čeká Liga národů, kde bychom se chtěli vrátit do skupiny A. Poslední kvalifikace o mistrovství světa, kam bychom chtěli český fotbal po 20 letech vrátit.“

Hašek v lednu podepsal smlouvu, která mu vyprší na konci kvalifikačního cyklu o světový šampionát. K němu vede daleká cesta. Fouska zatím spíš těší dílčí kroky a Haškův přístup.

„Chtěli jsme, aby práce realizačního týmu byla odbornější a šla víc do hloubky, jako je práce s daty. To realizační tým Ivana Haška uplatňuje a není to kritika předchozího výběru. Jeho užší tým je odborně i charakterově na výši. Vidím je při práci na svazu nebo při posledním dvojutkání,“ nastiňuje šéf svazu. „Ivan není člověk, který by se expresivně projevoval. Spíš o věcech hodně přemýšlí. Pokud dovedeme udržet trend, čemuž věřím, jdeme dobrou cestou.“

Pořad Přímák rozebíral i zájem fanoušků a sponzorů o národní tým, představení nové sady reprezentačních dresů nebo Gruzii coby posledního soupeře, s nímž se Češi utkají v červnu na Euru.

Fousek se také vyjádřil, jak aktuálně vypadá shánění nového reprezentačního manažera. Klíčová pozice zůstává už přes pět měsíců neobsazená a do Eura se na tom nic měnit nebude. Nebo ano? I o tom padne řeč v obvyklém fotbalovém pořadu z dílny Sport.cz.

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama